AAA

SVET | 18.05.2019 10:35 > 18.05 17:24

Australijska opozicija priznala poraz


Lider australijskih laburista Bil Šorten priznao je danas poraz na izborima.

Šorten se obratio pristalicama svoje partije u Melburnu.

"Očigledno je da Laburistička partija neće moći da formira sledeću vladu i zato sam malopre, u nacionalnom interesu, pozvao (premijera Australije) Skota Morisona i čestitao mu", rekao je lider opozicije.

Javni servis je danas preneo da je vladajuća konzervativna liberalno-nacionalna koalicija osvojila 74 od 151 mesta u parlamentu, dok su laburisti dobili 65 mandata a 12 zauzimaju nezavisni poslanici.

Za većinu je neophodno 76 poslanika.
---
Prvi rezultati sa australjijskih opštih izbora pokazuju da će  konzervativna koalicija na vlasti u zemlji izgleda uspeti da zadrži vlast suprotno anketama, javili su danas australijski mediji.

Koalicija predvodjena odlazećim premijerom, konzervativnim liberalom skeptičnim prema klimatskim promenama Skotom Morisonom, vodi prema javnoj televiziji ABC, koja nije mogla da kaže da li će konzervativci moći da formiraju većinsku ili manjinsku vladu, prenosi agencija Frans pres.

Ankete su davale prednost opozicionim Laburistima levog centra i ukazivale da koalicija predvodjena Liberalnom strankom neće uspeti da osvoji treći trogodišnji mandat. 

Prema prvim rezultatima, koalicija predvodjena Liberalima izgleda da je na putu da osvoji najmanje 73 mesta u Predstavničkom domu od 151 mesta, a opoziciona Laburistička stranka najmanje 65 mesta. Partijama je potrebna većina da formiraju vladu. 

Tesni rezultati sa današnjih izbora ukazuju na mogućnost da vladajuća koalicija formira manjinsku vladu. 

Zamenica vodje Laburističke stranke Tanja Plibersek ranije je rekla da je "više oprezno optimistična nego uverena" ali je predvidela tesan rezultat kako je napredovalo prebrojavanje glasova.

Opozicioni vodja Bil Šorten rekao je danas da je uveren da će Laburisti pobediti, a Morison nije želeo da daje prognoze. 

Morison je treći premijer konzervativaca od kada su izabrani 2013. godine. On je zamenio Malkolma Ternbula u avgustu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.