AAA

SVET | 09.06.2019 14:15 > 09.06 14:15

Boris Džonson kaže da London neće platiti račun za Bregzit ako on postane premijer


Boris Džonson, koji je favorit za mesto britanskog premijera, upozorio je da će ukoliko dodje na tu funkciju, odbiti da Velika Britanija plati Briselu račun za Bregzit sve dok Evropska unija (EU) ne prihvati bolje uslove za njeno povlačenje iz članstva.

"Naši prijatelji i partneri treba da shvate da će novac biti zadržan dok ne dobijemo jasnije stavove o putu kojim idemo", izjavio je Džonson, pristalica Bregzita u intervjuu za list "Sandej tajms" (Sunday Times) i dodao da je "novac odlično sredstvo za podmazivanje".
To je prva izjava Džonsona od zvanične ostavke premijerke Tereze Mej, podnete u petak, 7. juna.

Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu, kojeg je britanski parlament odbacio nekoliko puta, predvidja regulisanje finansijskih obaveza Velike Britanije po osnovu višegodišnjeg budžeta EU za period 2014-2020. godina.

U tekstu sporazuma se ne navodi iznos, već metod obračuna. Britanska vlada je ranije pominjala da je to 40 do 45 milijardi evra, što EU nije potvrdila.

Tereza Mej koja je podnela ostavku zbog neuspeha da uveri poslanike da prihvate sporazum o Bregzitu, ostaće na dužnosti premijera do izbora novog lidera vladajuće Konzervativne stranke krajem jula, koji će, po britanskom sistemu, postati i šef vlade.

Vodeći kandidat za to je 54-gpdišnji Džonson, koga po skraćenici imena i prezimena nazivaju "Bojo".

On je bio jedan od najvećih arhitekata pobede Bregzita na referendumu juna 2016. On želi da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, ponovo se pregovaralo ili ne.

Popularan medju članstvom svoje stranke, poslanik i bivši kontroverzni novinar, gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova, međutim, izaziva suprotstavljene reakcije poslanicika torijevaca.

Britanski sud je 7. juna odbacio tužbu protiv Džonsona zbog laži tokom kampanje pred referendum o Bregzitu. Bio je optužen da je svesno lagao kada je kao gradonačelnik Londona tvrdio da Velika Britanija plaća 350 miliona funti nedeljno Briselu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.