AAA

SVET | 11.06.2019 20:15 > 11.06 20:15

Junker: Sporazum o Bregzitu neće se ponovo razmatrati s naslednikom Tereze Mej

Neće biti novih pregovora oko sporazumu o razlazu izmedu EU i Velike Britanije  ko god bio naslednik Tereze Mej na čelu britanske vlade, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. 

Više kandidata za naslednika Tereze Mej, koja je u petak podnela ostavku sa mesta šefa Konzervativne stranke i samim tim šefa vlade, reklo je da žele ponovo da otvore pregovore o dogovoru o razlazu sa EU. Jedan od njih Boris Džonson, koji važi za favorita, zapretio je i da neće platiti račun za Bregzit predvidjen u već usaglašenom sporazumu. 

"Neće biti ponovnog pregovaranja o sadržaju sporazumu o povlačenju" zaključenog izmedju EU i britanske čelnice, upozorio je Junker u intervjuu objavljenom na sajtu politico.eu

"To nije ugovor izmedju Tereze Mej i Žan-Klod Junkera, to je ugovor izmedju Velike Britanije i EU i treba da ga poštuje budući britanski premijer ko god on bio", rekao je Junker i ponovio da se neće ponovo pregovarati o tom sporazumu. 

On je ponovio nešto što evropski lideri već mesecima govore. Junker je medjutim dodao da može biti razjašnjenja, preciziranja i dodatka kada je reč o političkoj deklaraciji koja ide uz sporazum o razlazu.

Ta deklaracija koja nije deo sporazuma o razlazu treba da odredi obrise budućeg trgovinskog odnosa izmedju Londona i EU.

Junker je rekao da je imao utisak poslendjih meseci da je glavna preokupacija britanskih političara bila da smene Terezu Mej a ne da tragaju za aranžmanom sa EU.

Na pitanje da li ima favorita medju kandidatima da je zamene on je odgovorio odrečno. 

EU već više meseci ponavlja da se ne može ponovo otvarati sporazum o odvajanju koji je britanski parlament tri puta odbacio.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.