AAA

SVET | 12.06.2019 21:45 > 12.06 21:45

Predsednik Rumunije pozvao EU da doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji


Predsednik Rumunije Klaus Johanis pozvao je danas Evropsku uniju da hitno doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji, pogodjenoj političkom krizom i borbom za vlast.

U pismu presednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Donaldu Tusku i Žan-Klodu Junkeru, Johanis je upozorio da je Moldavija "suočena s veoma ozbiljnom ustavnom i političkom krizom" koja bi mogla da destabilizuje region.
"Apelujem na vas da hitno utvrdite, zajedno s članicama EU, konkretna sredstva za izlazak iz trenutne situacije u Moldaviji i za pronalaženje rešenja putem pregovora, na osnovu vrednosti i načela Evropske unije", naveo je Johanis u pismu Tusku i Junkeru.

Rumunija deli zajednički jezik i bliske istorijske i kulturne veze s Moldavijom, u kojoj dve rivalske političke struje tvrde da su na vlasti i jedna drugu optužuju za uzurpaciju vlasti.

Šef moldavske policije Aleksandru Panzari otpusio je ranije danas šest policajaca koji su javno podržali novu koalicionu vladu premijerke Maje Sandu. Panzari je lojalan prethodnoj vladi koja odbija da preda vlast.

Vlada Maje Sandu formirana je prošlog vikenda posle više meseci političke blokade koja je usledila posle izbora u februaru.

Medjutim, do tih izbora vladajuća Demokratska stranka, koju kontroliše moćni oligarh Vladimir Plahotnjuk, odbija da prizna poraz, a podršku joj pruža Ustavni sud Moldavije.

Sandu je upozorila Panzarija da će se i on i svako ko opstruiše novu vladu suočiti s pravnim posledicama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.