AAA

SVET | 12.06.2019 22:15 > 12.06 22:15

Tramp šalje dodatnih 1.000 vojnika u Poljsku


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Vašingtonu da će poslati još 1.000 američkih vojnika u Poljsku u sklopu širenja bezbednosnog i ekonomskog saveza, iako se pominjalo i 2.000.

Na konferenciji za medije s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je rekao da će vlada Poljske platiti za infrastrukturu potrebnu za dodatne vojnike, i pohvalio Varšavu što je povećala troškove za odbranu kako bi ispunila obavezu prema NATO-u.

Tramp je ranije danas rekao da SAD "dugo, dugo vremena" imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti "odredjen broj" tog osoblja u Poljsku "ako o tome bude postignut dogovor".

Američki predsednik je kazao i da će Poljska kupiti od SAD više od 30 borbenih aviona F-35, zbog čega je jedan takav avion danas preleteo iznad Bele kuće, a Duda mu je mahao.

Zvaničnici SAD su ove nedelje naveli da se očekuje da Tramp objavi da će poslati u Poljsku oko 1.000 dodatnih vojnika i eskadrilu bespilotnih letelica kako bi pomogao njenu samoodbranu u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i od ranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime "Tvrdjava Tramp".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.