AAA

SVET | 13.06.2019 14:40 > 13.06 14:54

EU pozvala na izbegavanje pomorskih provokacija kod Irana (VIDEO)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas na izbegavanje "provokacija" u Zalivu kod Irana gde su se dva tankera zapalila, a moguće je da su bili mete napada.

"U tom regionu nisu potrebni novi uzroci destabilizacije i tenzija, i zbog toga Visoka predstavnica ponovo poziva na najveću uzdržanost i izbegavanje provokacija", izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič.

Iranska agencija Irna javila je ranije danas da su iranske snage u Omanskom zalivu evakuisale 44 mornara posle požara na dva tankera Paname i Maršalskih ostrva, od kojih je jedan potonuo.

Prvi požar je izbio jutros na brodu koji je bio 25 nautičkih milja od iranske obale. Brod sa Maršalskih osrtva prevozio je metanol iz Katara ka Tajvanu.

Sat kasnije drugi brod iz Paname se zapalio malo dalje. I taj brod je prevozio metanol iz Saudijske Arabije ka Singapuru.

Američka Peta flota je prenela da je dobila pozive u pomoć tankera, navodeći da su brodovi "verovatno mete napada".

Pre mesec dana slični incidenti su se dogodili u blizini Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iranske vlasti ocenile su da je veoma sumnjiva slučajnost da se ti incidenti dogadjaju danas kada je u poseti Teheranu premijer Japana Šinzo Abe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.