AAA

SVET | 26.06.2019 12:00 > 26.06 12:01

Organizatori protesta u Hongkongu predali peticije zemljama G 20 (VIDEO)


Organizatori protesta u Hongkongu zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje gradjana Kini, danas su obišli konzulate nekoliko zemalja Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) kako bi im skrenuli pažnju da o tom pitanju razgovaraju sa Pekingom na predstojećem samitu.

U bivšoj britanskoj koloniji nedeljama traju protesti, a nasilje i policijska represija su navele lokalne vlasti da suspenduju proceduru usvajanja zakona.

Medjutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobadjanje osoba privedenih tokom protesta kao i istragu o policijskom nasilju.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Samit G 20 počinje u petak u japanskom gradu Osaki.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.