AAA

SVET | 26.06.2019 23:55 > 26.06 23:55

Makron i Abe dele zabrinutost zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku


Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Tokiju da se s japanskim premijerom Šinzom Abeom složio da ojačaju pomorsku odbranu u indo-pacifičkom regionu i da dve zemlje dele zabrinutost zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s Abeom, Makron je rekao i da se nada da će tenzije zbog trgovinskog spora SAD i Kine popustiti tokom samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) koji u petak počinje u japanskom gradu Osaka.

Lideri Francuske i Japana su razgovarali i o nuklearnim programima Severne Koreje i Irana i temama koje će biti pokrenute na samitu G20.

Makron, koji je danas stigao u Tokio, kazao je da su se on i Abe složili o potrebi da se osigura proverljiva, nepovratna denuklearizacija i Irana i Severne Koreje.

Abe je naveo da je zaštita bezbednosti Ormuskog moreuza od ključne važnosti. Tokom njegove nedavne posete Teheranu, čiji je cilj bila deeskalacija tenzija izmedju Irana i SAD, u blizini Ormuskog moreuza napadnut je japanski naftni tanker.

"Osiguranje bezbednosti navigacije u Ormuskom moreuzu, koji povezuje Evropu i Aziju, izuzetno je važno za mir i stabilnost medjunarodnog društva, uključujući Japan i Francusku", rekao je Abe.

Dodao je da s Makronom deli zabrinutost zbog sve veće tenzije na Bliskom istoku i potvrdio saradnju dve zemlje u naporima a stabilizaciji situacije.

Upitan o bivšem direktoru Nisana i Renoa Karlosu Gonu, optuženom za finansijske zloupotrebe, Makron je rekao da je "privržen načelu pretpostavke nevinosti i pravu na odbranu".

Kazao je i da je Francuska odgovorna za zaštitu važne kompanije i njenih zaposlenih od negativnog uticaja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.