AAA

SVET | 09.07.2019 20:50 > 09.07 20:50

Umro bivši argentinski predsednik Fernando De la Rua


Bivši argentinski predsednik Fernando De la Rua, koji je poverenje birača zadobio imidžom poštenog državnika, a potom pobegao pošto je Argentina zapala u najtežu ekonomsku krizu u svojoj istoriji, umro je danas u 82. godini.

De la Rua je bio predsednik od decembra 1999. do decembra 2001. godine, kada je pobegao helikopterom s krova predsedničke palate, posle višenevnih nasilnih protesta zbog njegovog upravljanja krizom u vreme nemira u kojima su poginule desetine Argentinaca.
Predsednik Argentine Maurisio Makri izrazio je na Tviteru žaljenje zbg smrti De la Rue, napisavši da "njegov demokratski put zaslužuje priznanje svih Argentinaca".

Državna novinska agencija Telam javila je da je De la Rua umro od srčanih problema i drugih komplikacija.

Završio je prava i kao mladić je bio politički aktivan, sa 36 godina bio je kandidat za potpredsednika Argentine, a predsednički kandidat bio je na prvim izborima posle pada vojne diktature od 1976. do 1983. godine.

Bio je član oba doma Kongresa, a 1996. izabran je za gradonačelnika Buenos Ajresa.

Uspešnu predsedničku kampanju započeo je u vreme ekonomske krize tokom mandata predsednika Karlosa Menema i frustracije Argentinaca zbog raširene korupcije.

Kada je u decembru 1999. stupio na dužnost predsednika, rejting mu je bio iznad 70 odsto, ali ga je krajem mandata podržavalo manje od 10 odsto gradjana, pošto je bio primoran da poveća poreze, smanji plate u javnom sektoru i primeni druge nepopularne mere.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.