AAA

SVET | 11.07.2019 13:00 > 11.07 13:20

Poslanici Evropskog parlamenta u utorak glasaju o kandidaturi Fon der Lajen


Evropski parlament će u utorak, 16. jula, glasati o kandidaturi Nemice Ursule fon der Lajen za šeficu Evropske komisije, najavljeno je danas.

Poslanici Evropskog parlamenta ispituju Fon der Lajen već tri dana, a da nisu u potpunosti uvereni u osnovanost njene kandidature, te se već pominje mogućnost da bude odbijena, te da bi Evropski savet (samit EU) morao da nadje drugog kandidata.

"Fon der Lajen će održati govor u 9.00 sati sledećeg utorka, sledi rasprava do 12.30 sati, a glasanje je zakazano za isti dan u 18.00", saopštio je predstavnik Evropskog parlamenta Žaume Du Giljo.

Teoretski, dnevni red Evropskog parlamenta se do tada još može promeniti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ove nedelje radi na tome da nagovori poslanike da glasaju za Fon der Lajen, ali to još nije postigla.

Da bi 1. novembra nasledila Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera, sadašnja nemačka ministarka odbrane mora da u svoju kvalifikovanost apsolutno uveri evro-poslanike koji su veoma frustrirani načinom na koji je ona kandidovana.

Ona mora dobiti apsolutnu većinu u Evro-parlamentu, što su najmanje 374 glasa.

Međutim, taj rezultat je sada neizvestan jer su je lideri EU jedva imenovali 2. jula na izuzetno dugotrajnom i napetom trodnevnom Evropskom samitu, na veliko iznenađenje i uz ignorisanje kandidata koje su predstavili poslanici Evropskog parlamenta.

Da bi je potvrdili, 60-godišnja Fon der Lajen će morati da dobije glasove tri glavne evro-poslaničke grupe: PPE (njena grupa jer je u njoj i nemačka stranka CDU, 182 poslanika), socijalistička (154) i liberalno-centristička "Obnova Evrope" (108).

"Zeleni" i radikalna levica već su rekli da će glasati protiv nje, a socijaldemokrate su je takođe oštro kritikovale.

Ako bude izabrana, Fon der Lajen će biti prva predsednica Evropske komisije.

To će biti i prvi put za 52 godine da će Nemačka zauzeti to mesto.

Nemačka je imala predsedavanje Komisijom u vreme stvaranja te funkcije, a predsednik je bio Valterom Halštajn, od 1958. do 1967. godine. U to vreme, EU je bila "Evropska ekonomska zajednica".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.