AAA

SVET | 12.07.2019 20:15 > 12.07 20:15

Četrdeset Palestinaca ranjeno tokom protesta na granici Gaze i Izraela


Četrdeset Palestinaca ranjeno je danas tokom protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela protiv izraelske i egipatske blokade te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora.

Izraelski vojni portparol je rekao da je danas protestovalo oko 6.000 Palestinaca na nekoliko mesta duž granice i da je nekolicina prešla granicu i ušla na izraelsku teritoriju, ali su se odmah vratili.
Takodje je rečeno da je nekoliko eksplozivnih naprava bačeno na izraelske vojnike, ali niko nije ranjen.

Vojnici su rasterivali demonstrante sredstvima za rasturanje nereda, a jedan izraelski vojni džip pogodjen je "Molotovljevim koktelom".

Izrael je jutros, pre početka protesta, kakvi se još od marta prošle godine održavaju jednom nedeljno, razmestio dodatne baterije protivraketne odbrane u očekivanju raketiranja iz pojasa Gaze, javili su izraelski mediji.

Odbrana je pojačana pošto su u četvrtak izraelski vojnici ubili jednog komandira islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, a potom saopštili da je to ubistvo bilo greška, ali je vojno krilo Hamasa ipak pretilo da će Izrael "snositi posledice tog zločinačkog akta".

Palestinci mesecima protestuju za povratak palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela i okončanje blokade Gaze koja traje već 12 godina.

Po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, u tim protestima je poginulo više od 300 Palestinaca, a 17.000 je ranjeno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.