AAA

SVET | 16.07.2019 16:45 > 16.07 16:45

Turska: Sankcije EU bezvredne, neće nas sprečiti da nastavimo traženje gasa

Turska je danas saopštila da je sankcije Evropske unije neće sprečiti da nastavi traženje gasa u vodama kod Kipra, ocenivši da su one bezvredne.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da sankcije EU imaju za cilj da "umire" Kipar i da "nemaju značaj".

"Mi smo potrebni Evropskoj uniji zbog migrantskog i drugih pitanja. Oni znaju da odluke koje su doneli ne mogu da budu primenjene", rekao je Čavušoglu novinarima tokom posete Severnoj Makedoniji.

On je naveo da je EU bila "primorana da donese bezvredne odluke pod pritiskom kiparskih Grka i Grčke" i najavio da će Turska u istočni Mediteran poslati novi brod kako bi pojačala aktivnosti na traženju gasa.

"Ako donosite takve odluke protiv Turske, mi ćemo povećati naše aktivnosti. Imamo tri broda (za traženje gasa) u istočnom Mediteranu, poslaćemo i četvrti", kazao je šef turske diplomatije.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU juče su uveli sankcije Turskoj zbog traženja gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, članice Unije. Ministri su naveli i da su suspendovali razgovore s Turskom o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i dijalog Turske i EU na visokom nivou, i da će od Evropske investicione banke zatražiti da "preispita" pozajmice Ankari.

Šefovi diplomatija članica EU podržali su predlog Evropske komisije za smanjenje finansijske pomoći Turskoj za narednu godinu i upozorili da se radi na dodatnim "ciljanim merama" za kažnjavanje Turske koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

EU je uvela sankcije Ankari u vreme kada se Turska suočava s mogućnošću uvodjenja američkih sankcija zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 za koji Vašington navodi da nije u skladu s opremom NATO i da predstavlja pretnju za program američkih naprednih aviona F-35. Turska je u petak počela da dobija delove sistema S-400, a nove komponente iz Rusije stigle su danas.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova ranije danas je kritikovalo EU zbog ignorisanja prava kiparskih Turaka i optužilo Uniju za "predrasude i pristrasnost".

"Odluke Saveta za spoljne poslove EU donete na jučerašnjem sastanku ni na koji način neće uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi s aktivnostima traženja gasa u istočnom Mediteranu", navelo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je Turska rešena da brani svoja i prava kiparskih Turaka.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra. Treći turski brod za istraživanje takodje se nalazi u toj oblasti. Turska tvrdi da ima prava na odredjene zone u tim vodama, a da Turci iz otcepljene, medjunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na ostale zone.

Slanjem mirovnih truipa UN 1964. godine Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba sa nekoliko stotina poginulih. Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen rtusrkom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo ona priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Kipar je 2004. primljen u EU, ali povlastice članstva uživa jedino slobodni, južni deo ostrva, Republika Kipar.

Vlada Kipra je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom.

Kipar je već izdao oko 20 medjunarodnih naloga za hapšenje protiv zvaničnika tri medjunarodne kompanije koje pomažu jednom od dva broda koji buši na 68 kilometara od zapadne obale Kipra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.