AAA

SVET | 18.07.2019 17:00 > 18.07 17:00

Britanski poslanici blokirali put ka Bregzitu bez dogovora

Poslanici donjeg, Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije, danas su doneli odluku kojom sprečavaju vladu da "suspenduje Parlament" čime se unapred blokira mogući pokušaj vlade da Velika Britanija izadje iz EU bez dogovora o razlazu.

Poslanici su izglasali predlog kojim se budući britanski premijer sprečava da "suspenduje Parlament" da bi izdejstovao Bregzit bez dogovora, tako što bi se tekuće zasedanje Parlamenta prekinulo, ali Parlament pritom ne bi bio raspušten.

Predlog da se to ne dopusti je izglasan sa 315 glasova i 274 glasa protiv.

Velika Britanija treba da izadje iz EU 31. oktobra. Ako do tada Parlament ne odobri sporazum, Velika Britanija će EU napustiti bez sporazuma.

Boris Džonson koji će iduće nedelje najverovatnije biti izabran za novog premijera, nije isključio mogućnost "suspendovanja Parlamenta", ukoliko bi poslanici pokušali da zaustave njegov plan za izlazak Velike Britanije iz EU.

Džonson je rekao da Velika Britanija mora da napusti EU odredjenog datuma, makar to značilo da izadje bez dogovora o razlazu.

Većina ekonomista smatra da bi Bregzit bez sporazuma naškodio privredi, a i većina poslanika je protiv toga da Velika Britanija napusti EU bez dogovora o budućim odnosima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.