AAA

SVET | 21.07.2019 11:15 > 21.07 11:15

Iranski ministar osudio američku jednostranost i ekonomski terorizam

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif osudio je američki "jednostrani avanturizam" i "ekonomski terorizam" na ministarskom skupu Pokreta nesvrstanih u Karakasu ali nije pomenuo zaplenu britanskog tankera u Ormuskom moreuzu.

"Da bi postigla svoje nezakonite ciljeve, američka vlada pribegava nekom obliku pritiska koji zovemo ekonomski terorizam", rekao je Zarif i dodao da Kuba, Sirija, Venecuela i Iran trpe taj terorizam koje SAD sprovode putem sankcija.

Iranski ministar je takodje pomenuo i "ekstremno jednostrani avanturizam" administracije američkog predsednika Donalda Trampa koji "podriva vladavinu prava na medjunarodnom planu".

"Moja zemlja je na čelu otpora novim jednostranim tendencijama SAD", rekao je Zarif na ministarskom sastanku Pokreta, koji uključuje oko 120 zemalja.

Iranski ministar u svom govoru nije pomenuo iransko zaustavljanje britanskog tankera, meru koju su osudili London, Pariz i Berlin.

Nekoliko zemalja je na sastanku pružilo podršku predsedniku Venecueli Nikolasu Maduri čija je zemlja u dubokoj političkoj krizi od kada se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za predsednika i ima podršku SAD.

"Grubo američko mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele predstavlja još jedan primer očiglednog nepoštovanja medjunarodnog prava", rekao je Zarif.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.