AAA

SVET | 21.07.2019 14:20 > 21.07 14:20

Na novim protestima u Hongkongu zatražena istraga policijske taktike

Nekoliko desetiha hiljada ljudi je danas demonstriralo ulicama Hongkonga protiv lokalne vlasti, tražeći nezavisnu istragu policijske taktike tokom prethodnog protesta.Demonstrante obučene u crno, nije zaustavila ni velika vrućina. Nosili su transparente "Nezavisna istraga za vladavinu prava" i skandirali: "Oslobodite Hong! Želimo demokratiju!".

Demonstranti su ponovili zahteve u pet tačaka iz svog manifesta predstavljenog početkom meseca. 

Glavni zahtevi su opšte pravo glasa, da svi gradjani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva "pobunom" i da se raspusti lokalni parlament.

"Nismo želeli da se goloruki borimo protiv tiranije, ali nas je naša vlast predugo lagala i obmanjivala i odbijala da odgovori na zahteve naroda", rekli su oni.

Prošle nedelje, demonstranti su se pod pritiskom policije povukli u jedan tržni centar gde su izbili neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rasterala grupu demonstranata koja je bacala kamenice.

Veliki protesti počeli su prošlog meseca, pokrenuti osudom ekstradicionog zakona koji je omogućavao izručenje lokalnih, hongkonških pritvorenika, centralnim vlastima Kine. Demonstranti smatraju da pritvorenici ne bi tamo imali ista prava kao u Hongkongu.

Šefica vlade te poluautonomne pokrajne Keri Lam je povukla taj zakon, ali su se demonstracije nastavile i zbog drugih putanja, te se zahteva njena ostavka.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.