AAA

SVET | 21.07.2019 22:55 > 22.07 09:58

Stranci ukrajinskog predsednika Zelenskog 43,9 odsto na parlamentarnim izborima (VIDEO)


Stranka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog osvojila je najviše glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Izlazna anketa u kojoj je učestvovalo 13.000 birača pokazala je da je stranka Zelenskog Sluga naroda osvojila 43,9 odsto glasova na izborima za 225 od 424 poslanička mesta koja se raspodeljuju po proporcionalnom sistemu i da su ostale četiri liste koje su prešle cenzus daleko iza nje, navodi Asošiejted pres. Izbori za preostalih 199 mandata održani su po većinskom sistemu.

Prema izlaznoj anketi analitičkog centra Razumkov i Kijevskog medjunarodnog instituta za sociologiju, na drugom mestu je stranka jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, tajkuna Viktora Medvedčuka s 11,5 odsto. Zelenski je pre izbora isključio mogućnost koalicije s tom strankom.

Cenzus od pet odsto prešle su još tri stranke, na trećem mestu je Stranka evropske solidarnosti bivšeg predsednika Petra Porošenka s devet odsto, na četvrtom Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko s osam odsto, a na petom stranka Glas koju vodi rok zvezda Svjatoslav Vakarčuk sa oko šest odsto, prenosi Bi-Bi-Si.

Po zatvaranju birališta, Zelenski je rekao da poziva Vakarčukovu stranku Glas da počnu razgovore o formiranju koalicije.

"To je bila moja inicijativa i pre izbora", kazao je Zelesnki.

Stranka Sluga naroda namerava da nastavi sa prozapadnim kursom, ka članstvu u EU i NATO, uz sprovodjenje ekonomskih reformi i intenziviranje borbe protiv raširene korupcije.

S druge strane, tajkun Medvedčuk navodi da je pravi smer za Ukrajinu poboljšanje odnosa s Moskvom, s kojom je u sukobu od 2014. godine, kada je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i počela da podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine. U tom petogodišnjem sukobu do sada je poginulo više od 13.000 ljudi.

Medvedčuk se zalaže da se ponudi autonomija oblastima pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Zelenski, koji je u maju stupio na dužnost predsednika Ukrajine, raspisao je izbore tri meseca pre redovnog termina pošto su u parlamentu dominirali njegovi protivnici, nadajući se osvajanju većine mandata kako bi mogao da realizuje obećanja o borbi protiv korupcije i drugim reformama.

Njegova Sluga naroda dobila je ime po televizijskoj komediji u kojoj je on igrao nastavnika koji neočekivano postaje predsednik zemlje.

Pošto je glasao, Zelenski je rekao da će jedan od prvih zadataka novog parlamenta biti da razmotri ukidanje imuniteta poslanicima od krivičnog gonjenja.

Očekuje se da će Sluga naroda osvojiti većinu mandata na izborima po proporcionalnom sistemu, dok izlazna anketa nije uzela u obzir glasove date kandidatima na većinskim izborima.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.