AAA

SVET | 23.07.2019 22:30 > 23.07 22:30

Parlament Venecuele odobrio sporazum koji može da dozvoli stranu intervenciju


Nacionalna skupština Venecuele, koju kontroliše opozicija, odobrila je danas da se Venecuela ponovo uključi u Medjuamerički ugovor za uzajamnu pomoć (Tiar), po kojem legalno može da dodje do strane vojne intervencije u nekoj zemlji u krizi.

Tekst je jednoglasno odobren, rekao je predsednik Parlamenta Huan Gvaido posle glasanja na sednici organizovanoj na jednom trgu u Karakasu.

Glasanje je organizovano tačno šest meseci od kada se opozicionar Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele.

Ovim glasanjem bi Venecuela mogla da se ponovo uključi u taj ugovor, sedam godina pošto je pokojni predsednik Ugo Čaves odlučio da njegova zemlja iz njega izadje.

Ugovor Tiar, poznat još kao Ugovor iz Rija, ratifikovala je većina američkih država na početku Hladnog rata (1947-1989.).

Huan Gvaido, koga pedesetak država sveta priznaje kao prelaznog šefa države, ne odbacuje mogućnost da se aktuelni predsednik Nikolas Maduro skloni vojnom intervencijom. Gvaido ga naziva uzurpatorom smatrajući da su bili namešteni izbori na kojima je obezbedio drugi presednički mandat.

Današnje glasanje poslanika ne znači automatsko vraćanje Venecuela u Tiar. Sve odluke koje Parlament u Venecueli donese, Vrhovni sud već tri godine proglašava nevažećim. U praksi Nacionalnu skupštinu zamenjuje telo sastavljeno samo od onih koji su verni Nikolasu Maduru.

Tiar iz kojeg su takodje izašli Bolivija, Ekvador i Nikaragva, kritikovan je kao sredstvo uticaja SAD u Latinskoj Americi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.