AAA

SVET | 08.08.2019 18:10 > 08.08 22:28

Bivši predsednik Kirgistana uhapšen posle sukoba policije i njegovih pristalica (VIDEO)


Kirgistanska policija je danas uhapsila bivšeg predsednika te zemlje Almazbeka Atambajeva posle sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je u prethodnom pokušaju njegovog hapšenja poginuo policajac i gotovo 80 ljudi povredjeno.

Nasilje je povećalo rizik od novih previranja u bivšoj sovjetskoj republici u kojoj se nalazi vazduhoplovna baza ruske vojske.

Rusija, blizak saveznik Kirgistana, pozvala je na uzdržanost.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin upozorio je da su tenzije dostigle "opasne razmere", a portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je dve strane da pokažu "odgovornost i zdrav razum".

Atambajev je prošlog meseca putovao u Rusiju gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u pokušaju dobije podršku, ali je ruski lider kasnije rekao da je Moskva posvećena saradnji sa Ženbekovim.
Atambajev, predsednik od 2011. do 2017. godine, optužio je aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenika Soronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku.

On je pozvao pristalice da se danas okupe u glavnom gradu Biškeku i zatraže ostavku Ženbekova.

Prvi pokušaj policije da uhapsi Atambajeva u njegovoj rezidenciji izvan Biškeka nije bio uspešan sinoć pošto su ga pristalice branile, sukobljavajući se s policijom. Jedan policajac umro je u bolnici od povreda dobijenih u tim sukobima, u kojima je prema izjavama zvaničnika povredjeno 79 osoba.

Pristalice Atambajeva uzele su sinoć šest policajaca za taoce, ali su ih danas oslobodile.

Tržni centri i brojne prodavnice u Biškeku danas nisu radili zbog planiranih novih okupljanja, usled strahovanja od raširene pljačke koja je pratila ranije nasilje.

Medjutim, umesto skupova u glavnom gradu pristalice Atambajeva su se vratile do njegove rezidencije kako bi sprečile novi pokušaj hapšenja, ali su hiljade policajaca naoružane vodenim topovima i šok bombama slomile njihov otpor.

Nasilje u Kirgistanu dogodilo se dan pre sastanka premijera Evroazijske ekonomske zajednice koji treba da se održi u toj zemlji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će sa liderima razgovarati o trenutnoj situaciji i izrazio nadu da tenzije neće uticati na sastanak.

"Bilo bi jako loše ako takav razvoj dogadjaja dovede do političke i ekonomske nestabilnosti u zemlji", rekao je Medvedev ruskim novinarima nakon dolaska u Kirgistan.
Atambajev je kao apsurdne odbacio brojne optužbe koje mu se stavljaju na teret, uključujući korupciju i oduzimanje imovine.

On je rekao da je sinoć, kada je policija došla da ga uhapsi, ispalio nekoliko metaka i dodao da se "trudio da ne pogodi ljude".

Na vanrednoj sednici kirgistanskog parlamenta posvećenoj trenutnoj krizi, Ženbekov je rekao da bi Atambajev trebalo da bude optužen zbog pucanja na policajce.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.