AAA

SVET | 17.08.2019 10:50 > 17.08 16:32

Kim veoma zadovoljan probom novog oružja

Severna Koreja je danas saopštila da je lider te zemlje Kim Džong Un posmatrao probu novog oružja, smatranu za pokušaj pritiska na Vašington i Seul zbog sporih nuklearnih pregovora i njihovih zajedničkih vojnih vežbi.

Državna agencija KCNA je prenela da je Kim posle jučerašnjih proba izrazio "ogromno zadovoljstvo" zbog "misterioznog i neverovatnog uspeha" vojske u nedavnim probama i obećao izgradnju "nepobedivih vojnih kapaciteta koje se niko neće usuditi da izaziva". U izveštaju nisu navedeni eventualni komentari o SAD ili Južnoj Koreji.

Jučerašnje probe su bile šeste od kraja jula, kada je otkriven razvoj novih artiljerijskih sistema i dva odvojena mobilna sistema za lansiranje balističkih raketa kratkog dometa za koje eksperti kažu da će povećati kapacitet Severne Koreje da napadne mete u celoj Južnoj Koreji, uključujući i američke baze u toj zemlji.

KCNA nije opisala koje oružje je testirano ni kakav je učinak bio, ali je navela da su probe bile uspešne i da su povećale poverenje vojske u pouzdanost sistema.

Državni dnevnik Rodong sinmun je objavio fotografije koje prikazuju, kako se čini, projektil koji izleće iz lansera montiranog na vozilu i pogadja metu.

U odvojenom saopštenju, KCNA je osudila tekuće američko-južnokorejske manevre kao probu invazije koja primorava Sever da neprestano razvija "moća sredstva i njihovo rasporedjivanje za stvarni rat".

SAD su od prvog susreta predsednika Donalda Trampa s Kimom umanjile masovnost vojnih vežbi s Južnom Korejom i obustavile slanje dalekometnih bombardera i nosača aviona u region. Medjutim, KCNA tvrdi da čak i manji manevri krše dogovore koje su lideri postigli.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.