AAA

SVET | 19.08.2019 18:10 > 19.08 18:10

Merkel i Orban u Madjarskoj obeležili godišnjicu početka pada 'Gvozdene zavese'


Nemačka kancelarka Angela Merkel i madjarski premijer Viktor Orban obeležili su danas u Madjarskoj 30. godišnjicu "Sve-evropskog piknika", jednog od dogadjaja znamenitih za "pad Gvozdene zavese" izmedju Istoka i Zapada.Govoreći na ceremoniji sećanja na "piknik" nedaleko od granice Austrije, za koji se smatra da je pomogao padu Berlinskog zida, lideri su naglasili da njihove zemlje dele istoriju i zajedničke evropske vrednosti.

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike Angele Merkel tokom migrantskog priliva 2015-2016, izrazio je punu zahvalnost nemačkoj kancelarki, čija zemlja ima bliske ekonomske veze s Madjarskom.

Merkel je odgovorila izrazivši zahvalnost Berlina što su madjarski graničari 19. avgusta 1989. godine dozvolili da oko 700 izbeglica iz Istočne Nemačke predje u Austriju što je bio pritisak na komunistički režim Istočne Nemačke da pusti gradjane da emigriraju.

"Mi se Nemci s velikom zahvalnošću sećamo doprinosa Madjarske prevazilaženju podele Evrope, kao i doprinosa ponovnom ujedinjenju Nemačke", rekla je Merkel u gradu Šopronu na krajnjem zapadu Madjarske.

Migrantska kriza je bila dominantna tema na konferenciji za novinare.

Aludirajući na podelu u EU zbog politike prema migrantima, Merkel je rekla da je "ponekad potrebno učiniti nemoguće da bi se postigli pravda i zajednička odgovornost prema Evropi i svetu".

Merkel je rekla da nova šefica izvršne komisije Evropske unije, Ursula von der Lajen ima za cilj "novi početak kako bismo videli koliko smo u stanju da se dogovorimo" o pitanju migracija.

Upitan o odluci Budimpešte da podigne stotine kilometara ograde duž svojih južnih granica kako bi se sprečilo da migranti stignu do Evropske unije, dok je pre 30 godina Madjarska pomogla da se sruši "Gvozdena zavesa", Orban je rekao da je "to potpuno kompatibilno".

Orban je dodao i da oni tako štite spoljne granice EU, a samim tim i Nemačke i da sve to rade o svom trošku jer to smatraju obavezom Madjarske.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.