AAA

SVET | 19.08.2019 18:15 > 19.08 18:15

Predsednik Češke septembra u Beogradu

Predsednik Češke Miloš Zeman sprema se za jesen u znaku Zapadnog Balkana, pošto sredinom septembra u pratnji delegacije privrednika dolazi u trodnevnu posetu Srbiji, a zatim u oktobru kraj Praga organizuje samit šefova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

U zvaničnu državnu posetu Srbiji, koja, kako je najavljeno, ima pre svega ekonomski karakter, pošto predsednika prate i češki privrednici, Zeman odlazi 10. septembra, a u Beogradu će boraviti do 12. septembra.

U okviru predsedavanja Češke Višegradskom grupom, 2. i 3. oktobra u predsedničkom zamku Lani Miloš Zeman organizuje samit predsednika Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske kojima će se 3. oktobra pridružiti i šefovi zapadnobalkanskih država.

U zamak Lani pozvani su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazao je Zemanov savetnik za spoljnu politiku Rudolf Jindrak češkoj agenciji ČTK.

Kao glavne teme samita najavljeni su odnosi Evropske unije i Zapadnog Balkana, i razvoj u EU posle majskih izbora za Evropski parlament.

U Srbiji je predsednik Zeman bio 2014. godine i tada je izrazio nadu da će dočekati ulazak Srbije u EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.