AAA

SVET | 20.08.2019 22:35 > 20.08 22:35

Matarela sutra počinje razgovore s italijanskim partijama o eventualnoj novoj koaliciji


Italijanski premijer Djuzepe Konte predao je večeras ostavku predsedniku Italije Serdju Matareli koji je od njega zatražio da ostane na čelu tehničke vlade dok s političkim strankama razgovara o eventualnoj novoj vladajućoj koaliciji.

Matarelin kabinet je saopštio da će on sutra posle podne početi konsultacije s italijanskim partijama, u cilju pronalaženja koalicije koja bi mogla da dobije podršku većine parlamenta, navodi Asošiejted pres.
Ako formiranje nove vladajuće većine ne bude moguće, Matarela će raspustiti parlament i raspisati vanredne parlamentarne izbore koji bi najranije mogli da budu održani u oktobru.

Konte je ranije danas u Senatu Italije izjavio da podnosi ostavku pošto je desničarska Liga, predvodjena ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, odlučila da uskrati podršku populističkoj vladi.

Konte je tim potezom sprečio glasanje o poverenju vladi koje se očekivalo danas, 12 dana pošto ga je zatražio Salvini, koji je i zamenik premijera.

Pre nego što je objavio da podnosi ostavku, Konte je kazao da Salvinijeva odluka da uskrati podršku vladi "ima velike posledice po zemlju i njenu ekonomiju", navodi Politiko.

Salvinijeva Liga želi vanredne izbore, kao i partija Napred Italija bivšeg dugogodišnjeg premijera Silvija Berluskonija i krajnje desna stranka Braća Italije.

Dosadašnji koalicioni partner Lige, Pokret pet zvezdica, navodno pregovara o formiranju nove vlade s opozicionom strankom levog centra, Demokratskom partijom. Ako bi ti razgovori bili uspešni, Salvinijeva Liga bila bi uklonjena iz vlade, navodi Politiko.

Objavljujući ostavku, Konte je optužio Salvinija da je neodgovoran i da se vodi ličnim, a čak ne ni partijskim interesima, pošto pokušava da iskoristi sopstvenu popularnost, naveo je Frans pres.

"Suština demokratije je da gradjani glasaju, ali neodgovorno je tražiti od njih da glasaju svake godine. Umesto krize, Italiji je potrebno hitno donošenje mera za privredni rast i investicije", kazao je Konte.

On je naveo i da kriza vlade dovodi Italiju u rizik "političke i finansijske nestabilnosti", prenosi AP.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.