AAA

SVET | 21.08.2019 22:40 > 21.08 22:40

Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Helsinkiju da je testiranje nove američke rakete, zabranjene donedavno važećim Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), donelo nove pretnje Rusiji i naveo da će Moskva odgovoriti na taj potez.

Posle razgovora s finskim predsednikom Saulijem Ninistom, Putin je danas rekao da je testiranje ukazalo da je Vašington počeo rad na toj raketi znatno pre nego što je objavio da namerava da napusti Sporazum INF koji su SAD i SSSR potpisali 1987. godine.
"Amerikanci su testirali tu raketu previše brzo posle povlačenja iz Sporazuma INF. To nam daje jak razlog da verujemo da su rad na prilagodjavanju rakete počeli mnogo pre nego što su počeli da traže izgovore za napuštanje sporazuma", kazao je Putin.

Za Rusiju to znači "nastanak novih pretnji na koje ćemo prikladno reagovati", naveo je Putin.

Putin je naveo da će Rusija takodje raditi na razvoju takvog oružja, ali je potvrdio da Moskva nigde neće razmeštati rakete ranije zabranjene Sporazumom INF ako SAD to prve ne učine.

SAD su u nedelju testirale verziju krstareće rakete "tomahavk", prilagodjenu za lansiranje sa zemlje, koja je precizno pogodila metu udaljenu više od 500 kilometara.

Sporazum INF koji je zabranjivao takve rakete prestao je da važi 2. avgusta kada su se i SAD i Rusija povukle iz njega. SAD su povlačenje objašnjavale tvrdeći da Rusija krši sporazum, što je Moskva negirala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.