AAA

SVET | 23.08.2019 17:30 > 23.08 17:36

Putin i Erdogan dogovorili se da 'pojačaju' saradnju u Siriji


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se u petak tokom telefonskog razgovora da "pojačaju zajedničke napore" u provinciji Idlib, u Siriji, gde sirijska vojska koju podržava Moskva napreduje protiv džihadista i pobunjenika, saopštio je Kremlj.

Sirijska vojska je danas opkolila osmatračnicu turske vojske u blizini provincije Idlib, izazivajući strah od tenzija na terenu između Moskve koja podržava režim i Ankare koja podržava pobunjenike.

Dvojica šefova država složila su se da će "pojačati zajedničke napore u cilju likvidacije terorističke pretnje", navodi se u saopštenju Kremlja.

Po turskom predsedništvu, Erdogan je tokom razgovora s Putinom tvrdio da su "povrede primirja u Idlibu utrle put ozbiljnoj humanitarnoj krizi".

"Ti napadi štetno deluju na napore u Siriji i predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj sigurnosti naše zemlje", dodao je on.

Događaji u Siriji biće u središtu samita 16. septembra u Ankari predsednika Rusije, Irana i Turske, tri zemlje koje igraju vodeću ulogu u sukobu koji Siriju razara od 2011. godine.

Posle skoro četiri meseca gotovo svakodnevnih bombardovanja u provinciji Idlib i oblastima susednih pokrajina u kojima dominiraju džihadisti, režim predsednika Sirije Bašara al-Asada, potpomognut njegovim ruskim saveznikom, počeo je kopneno napredovanje 8. avgusta.

U četvrtak i petak prorežimske snage su preotele nekoliko mesta u provincijama Idlib i Hama, uključujući i Morek gde je osmatračnica turske vojske, kaže Sirijska opservatorija za prava Čovek (OSDH).

Pošto se graniči s provincijom Idlib, Turska koja podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu protiv sirijskih Kurda i džihadista, gotovo dve godine drži svoje snage na 12 posmatračkih mesta u provincijama Idlib i Hama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.