AAA

SVET | 24.08.2019 14:35 > 24.08 14:35

Tusk: Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ako se ne ugase požari u Amazoniji.

"Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura (...) ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk malo pre početka samita G7 u Bijaricu.
Šumski požari koji su zahvatili velike delove Amazonije jedna su od ključnih tema samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja. Istovremeno, sa svih strana stižu apeli da se prašuma spasi.

Francuski predsednik Emanuel Makron je juče optužio brazilskog lidera Žaira Bolsonara da je lagao kada je obećavao mere u korist životne sredine i rekao da u trenutnoj situaciji Francuska neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini s Merkosurom.

Sporazum EU s blokom koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj potpisan je krajem juna posle 20 godina pregovaranja a njegovi najveći kritičari su poljoprivrednici i ekolozi.

Francuska je ratifikaciju sporazuma uslovila time da Brazil poštuje odredjene ekološke obaveze o kojima se razgovaralo na samitu G20 u Osaki. Brazil je član G20.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.