AAA

SVET | 01.09.2019 15:00 > 01.09 15:01

Štajnmajer zamolio oproštaj za istorijsku krivicu Nemačke za Drugi svetski rat (VIDEO)


Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer zamolio je danas u Varšavi, na svečanosti povodom 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, za oproštaj za istorijsku krivicu Nemačke.

On je, priznajući neprolaznu odgovornost Nemačke za strahote Drugog svetskog rata, apelovao da Evropa i Nemci i Poljaci nastave zajedničkim putem pomirenja i dobrog susedstva.

"Kao gost iz Nemačke stojim pred vama na ovom mestu bos. Sa zahvalnošću gledam na borbu poljskog naroda za slobodu, u bolu odajem poštu patnji žrtava. Molim za oproštaj za istorijsku krivicu Nemaca i priznajem odgovornost koja ne može da prodje", kazao je Stajnmajer pred Grobom neznanog junaka na Trgu Pilsudskog u Varšavi.

Predsednik Nemačke kazao je da patnje i stradanja ne mogu da se izmere ali da to ne znači da smo lišeni obaveze da saučestvujemo u patnji žrtava, upravo suprotno.

"Što dalje je rat, to je važnije pamćenje. Rat završava kad utihne oružje, ali njegove posledice traju pokoljenjima. To nasledje je bolno, ali mi, Nemci, ga prihvatamo i nosimo dalje. Kao predsednik Nemačke zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel kažem svim Poljacima: nećemo zaboraviti. Ranu koji su Nemci zadali  Poljacima. Nikada nećemo zaboraviti", kazao je Štajnmajer.

Predsednik Štajnmajer je naglasio da zbog te istorijske krivice za to što su započeli ratne strahote u Evropi i svetu Nemci danas imaju obavezu da za ujedinjenu Evropu čine više, da daju veći doprinos njenoj bezbednosti, više ulažu u njeno blagostanje, više osluškuju druge.

"Tu odgovornost želimo da uzmemo na sebe sa pokornošću. Mi nemamo nikakav razlog da sebe smatramo boljim Evropljanima", kazao je nemački predsednik.

Štajnmajer je upozorio da Nemačka opterećena odgovornošću za istorijske krivice nema nikakvo prava na nacionalizam.

"Nikada više nacionalizam. Nemci ne smeju nikada više da viču ´Nemačka iznad svega´. Nikada više narodi ne smeju da se izdižu nad druge, rase iznad drugih rasa. Našiočevi i majke izvukli su pouku iz istorije. Pružili su ruku pomirenja, zajedno krenuli putem u budućnost, putem dobrog susedstva, saradnje i mira", rekao je Štajnmajer.

Predsednik Poljske Andžej Duda koji je kao prvi od tri zvanice, uz predsednika Nemačke još i potpredsednika SAD Majka Pensa dobio čast da se danas iz Varšave obrati Evropljanjima, zahvalio je prvo svim borcima protiv fašizma iz svih naroda u svim krajevima sveta.

"Pamtimo i pamtićemo iz zahvalnosti svima koji su se borili, položili svoj život za slobodu sveta, za odbranu od totalitarnog Hitlerovog režima, odbranu od fašizma, od terora, da ljudi žive slobodni, da mogu da odlučuju o sebi, da se raduju svojoj sreci. Odajemo veliku poštu svim žrtvama Drugog svetskog rata. Pognuli smo glave, ljubimo ruke borcima, onima koji su se borili za vašu i našu slobodu na svim frontovima sveta. Zahvaljujemo vam, gde god da ste na svetu", kazao je predsednik Duda.

Poljski predsednik svoj govor jednako kao nemačkoj okupaciji Poljske,zločinima i razaranjima posvetio je i napadu Sovjetskog Saveza na poljsku 17. septembra 1939. godine i zločinima nad Poljacima, kao što je bio Katinski masakr. Tada je NKVD, kako je rekao, po nalogu Staljina i vrhuške Kremlja pobila metkom u potiljak, u Katinskoj šumi i na još nekoliko mesta u današnjoj Rusiji, Ukrajini i Belorusiji više od 21.000 poljskih vojnika, vojnih zarobljenika koji su odvučeni u sovjetske logore nakon upada Crvene armije na istok Poljske.

"Čovečanstvo nije dovoljno izvuklo pouke iz te jezive lekcije koju je proživelo. Jer još uvek se na ovom svetu  dešavaju etnička čišćenja, genocid. Danas u savremeno doba. Ne tako davno u zemljama bivše Jugosolavije, u Ruandi.  Zato pamtimo. Da nikada više na svetu ne bude takvih zverstava. Moramo da pamtimo i da delamo izvlačeći pouke iz tih zbivanja", kazao je Duda.

Poljski predsednik optužio je nekadašnje saveznike i velike sile da su žmureći u strahu od rata popustili Hitlerovim suludim ambcijama i tako dočekali još strašniji rat nego što su nastojali da izbegnu.

"Možda ne bi bilo Drugog svetskog rata da su se zemlje Zapada odlučno suprotstavile anšlusu Austrije, da su  postavile odlučni zid imperijalističkim ambicijama Hitlera, njegovim suludim vizijama, da su se suprotstavili pogromima Jevreja još u Nemačkoj pre rata, da su se usprotivili rasparčavanju Čehoslovačke", kazao je Duda.

Poljski predsednik apelovao je na saveznike iz EU i NATO koji danas zajedno obeležavaju godišnjicu u Varšavi da najvažnija lekcija i pouka iz ratnih strahota započetih pre 80 godina bude to da, kako je naglasio, žmurenje nije recept za očuvanje mira.

"To je samo dozvola za dalje napade. Moraju da budu sankcije, moraju da budu odlučni potezi. Gruzija 2008. godine, Ukrajina 2014. godine. Do danas je okupacija, zarobljenici, pomeraju se granice. Ne smemo to da dozvolimo. To je  naša odgovornost pred društvima Evrope i sveta da više nikada neće biti oružane agresije, da se drama nikad više  ne ponovi", kazao je Duda.

80. godišnjicu Poljska obeležava na centralnoj svečanosti izuzetno u Varšavi, a ne kao ranijih godina u Gdanjsku, u krugu sadašnjih saveznika iz EU i NATO a ne kao ranijih godina uz prisustvo šefova država i vlada tadašnjih saveznika u antifašističkoj borbi, na čelu sa Rusijom, kao naslednicom SSSR-a.

Bez pozivnice je tako ostao predsednik Rusije Vladimir Putin što je Rusija oštro kritikovala, upozorivši još u martu da je bilo kakvo obeležavanje godišnjice bez Rusije koja je podnela tolike žrtve i dala takav doprinos borbi protiv fašističke Nemačke, čijih 600.000 vojnika je položilo život samo za slobodu Poljaka, ne može biti potpuno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.