AAA

SVET | 18.09.2019 17:05 > 18.09 17:07

Netanjahuovi rivali izbili na prvo mesto posle skoro svih prebrojanih glasova (VIDEO)


Savez partija centra "Plavo belo" bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca izbio je danas na prvo mesto sa 32 poslanička mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, pošto je izbrojan 91 procenat glasova.

Netanjahuov konzervativni "Likud" dospeo je na drugo mesto sa 31 poslanikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu.

Savez partija izraelskih Arapa "Zajednička lista" će sa 13 poslanika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana "Izrael naš dom" (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika.

Ultraortodoksna partija "Ujedinjena Tora judaizam" ima isto toliko poslaničkih mandata, a "Šas", partija sefardskih vernika ima dva manje.

Zbog spora sa te dve stranke oko regrutacije ultraortodoksnih mladića Liberman je odbio da udje u koaliciju koju je posle aprilskih izbora pokušao da obrazuje Netanjahu.

Pošto mu to nije pošlo za rukom, Netanjahu je odlučio da se raspusti parlament i da se raspišu novi izbori umesto da predsednik Izraela Ruven Rivlin mandat za formiranje vlade poveri drugom kandidatu.

U novi 22. Kneset ulazi još jedan savez, "Jamina", koji čine desničarske partije sa osam poslanika, ali je odmah nakon izbora objavio da će se podeliti na dve stranke "Jevrejski dom" i "Novu desnicu".

Levičarski savez "Laburisti-Gešer" ima pet poslanika, jednog više od izbornog cenzusa, a "Demokratska unija" šest.

Centralni izborni komitet počeće da broji glasove pripadnika bezbednosnih snaga, diplomata, lica s posebnih potrebama, bolničkih pacijenata i zaposlenih, kao i zatvorenika u četvrtak u 1.00 i konačni rezultati biće objavljeni sutra.

U ovom trenutku blok koji predvodi Ganc, a čine ga centrističke, levičarske stranke i savez arapskih partija ima malu prednost nad Netanjahuovim desničarsko verskim blokom, sa 56 prema 55 poslanika.

Izmedju njih je Izrael naš dom Avigdora Libermana koji je najavio da će  se zalagati za vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili Likud, savez Plavo belo i njegova stranka.

Takvi rezultati pokazuju da će se neizvesnost nastala posle izbora u aprilu nastaviti.

Ni jedan blok nema potrebnu većinu od 61 poslanika tako da je vlada nacionalnog jedinstva i dalje naverovatniji put iz ćorsokaka iako Ganc insistira da Netanjahu mora da ode ako se takva koalicija oformi, a likudovci za sada neće da ga se odreknu.

Ganc je danas izrazio nadu da će biti stvorena dobra vlada jedinstva.

Na prošlim izborima Plavo belo i Likud su osvojili isti broj poslaničkih mandata ali je Netanjahuu, koji je premijer neprekidno čitavu deceniju, data šansa da formira vladu.

Gancu ta šansa posle Netanjahuovog neuspeha nije pružena.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin obećao je ovog puta da će učiniti sve što može da izbegne treće glasanje ove godine.

Odziv glasača na jučeršanje izbore premašio je nivo aprilskih i iznosi 69,4 procenta, a aprilu je bio 68,5.

Izraelski komentatori navode da premijer Netanjahu i dalje ima više opcija  ali da ni jedna nije zaista dobra, a da glasači nisu velikom većinom podržali njegovog rivala, niti su reagovali na njegov očajnički pokušaj da ostane na vlasti.

Netanjahu će početkom oktobra biti saslušan zbog optužbi za mito prevaru i zloupotrebu poverenja u  tri odvojena slučaja.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit najavio je da će potom biti podignute optužnice.

Poznavaoci prilika očekuju da u takvoj situaciji Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom od preko 13 godina, bude pod pritiskom da se povuče čak i da se izglasa zakon koji bi mu garantovao imunitet.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.