AAA

SVET | 19.09.2019 10:50 > 19.09 10:51

Politička budućnost Izraela neizvesna posle drugih parlamentarnih izbora (VIDEO)


Izraelci su se suočili sa neizvesnom političkom budućnošću nakon što na drugim parlamentarnim izborima ove godine, održanim u utorak, nije bilo pobednika i ne zna se kako će se obrazovati koaliciona vlada.

Posle skoro 95 posto prebrojanih glasova savez partija centra Plavo belo ima 33 poslanika od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu, preneo je AP.
Konzervativni Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua ima jedan poslanički mandat manje.
Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izreal bejtenu) Avigdor Liberman koji se smatra ključnim faktorom za obrazovanje nove vlade insistira da ona bude sekularna vlada jedinstva i da u nju udju te dve najveće partije zajedno sa njegovom.
Lider saveza Plavo belo, bivši načelnik izraelskog Generalštba Bani Ganc, medjutim odbija takvu koaliciju ako Netanjahu i dalje predvodi Likud.
Predsednik Izraela Ruven Rivlin konsultovaće se u narednim danima sa svim partijama pre nego što izabere kandidata za koga veruje da ima najbolje šanse da formira vladu. Posle prvih izbora ove godine u aprilu Rivlin je taj zadatak povereio Netanjahuu ali njemu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju.
Liberman je tada odbio da u nju udje zbog spora oko regrutacije ultraortodoksnih Jevreja, čije su partije, kao i desničarske stranke Netanjahuovi saveznici.
Netanjahu je  tada odlučio da se Kneset raspusti i raspišu novi izbori umesto da se pruži šansa drugom kandidatu da pokuša da formira vladu.
Izraelski mediji javljaju danas da je Netanjahu, shvativši da nema šanse za stvaranje desničarske vlade apelovao na Ganca da se stvori široka vlada nacionalnog jedinstva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.