AAA

SVET | 24.09.2019 23:50 > 24.09 23:50

SAD: Pokrenuta istraga koja može voditi smenjivanju predsednika Trampa


Pokretanje zvanične istrage koja bi mogla voditi smenjivanju predsednika Donalda Trampa, večeras je objavila predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke.

Osnov postupka je sumnja da je Tramp, nastojeći da sebi obezbedi reizbor, od predsednika Ukrajine tražio da istraži tamošnje aktivnosti sina njegovog političkog rivala Džoa Bajdena koji je u vreme kada je Bajden bio potpredsednik SAD navodno bio privilegovan u poslovanju s Ukrajinom, prenele su strane novinske agencije.

Taj postupak Trampa Pelosi je na sastanku održanom ranije večeras, nazvala "izdajom državnih interesa SAD" i "izdajom izbora" za predsednika.

Tramp je proteklih dana tvrdio da nije učinio ništa loše i najavio da će objaviti transkript telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Medjutim, šefica Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD je večeras rekla da su "postupci predsednika i dosad kršili Ustav...i on mora odgovarati" i dodala da "niko nije iznad zakona".

"Danas najavljujem da Predstavnički dom pokreće službenu istragu u postupku smenjivanja (impičmenta)", rekla je ona.

Na to je Tramp večeras odgovorio "tvitom" iz Ujedinjenih nacija u Njujorku da njegove tamošnje kontakte sa stranim liderima "Demokrate namerno moraju da ruše i ponižavaju svojim smećem od vesti o lovu na veštice. To je tako loše za našu zemlju!".

Večeras pokrenuti postupak verovatno neće dovesti do smenjivanja američkog predsednika jer on uživa podršku republikanske većine u Senatu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.