AAA

SVET | 08.10.2019 22:00 > 08.10 22:00

Turska nastavlja da gomila trupe na sirijskoj granici

Turska je poslala danas nova oklopna vozila na granicu sa Sirijom, konstatovao je novinar Frans presa, pošto je Ankara potvrdila da je spremna da sprovede ofanzivu protiv kurdskih milicija u Siriji.

Konvoj sa desetinama vozila primećen je u mestu Akčakale, u provinciji Sanliurfa.

Konvoj je takodje prevozio razne vrste gradjevinskog materijala, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Tursko ministarstvo odbrane je ranije danas saopštilo da su završene sve pripreme za operaciju, čime je pojačan utisak da je blizu ofanziva protiv kurdskih boraca u Siriji.  

Turska vojska je sinoć poslala pojačanja, posebno tenkove na granicu sa Sirijom. 

Tenzija na severoistoku Sirije je porasla posle objave Bele kuće u nedelju uveče da će američki vojnici rasporedjeni u toj zoni biti povučeni zbog turske operacije. To je objavljeno posle razgovora američkog predsednika Donalda Trampa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. 

Medjutim optužen da napušta  Kurde, saveznike SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, Tramp je preokrenuo svoje izjave i zapretio ekonomskim uništenjem Turske ako ode predaleko u invaziji na sever Sirije.

Prema turskom dnevniku Hurijet operacija bi mogla da počne narednih dana, i da turski generalštab čeka da se završi povlačenje američkih trupa iz te zone.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.