AAA

SVET | 08.10.2019 22:05 > 08.10 22:05

Predsednik i ministri se odselili iz glavnog grada Ekvadora gde hiljade protestuju


Hiljade Ekvadoraca su danas protestovale u glavnom gradu Kitu odakle je predsednik Lenjin Moreno zbog antivladinih protesta i sukoba izmestio svoj kabinet.

Ta južnoamerička zemlja sa 17 miliona stanovnika pogodjena je teškom krizom i paralisana obustavom javnog prevoza i blokadom puteva.

U Ekvadoru nasilje traje danima, a počelo je prošle nedelje kada je Morenova odluka da ukine subvencije dovela do naglog poskupljenja goriva.

Demonstranti su se juče sukobljavali s bezbednosnim snagama koje su suzavcem pokušale da rasteraju masu. Zapalili su jedno oklopno vozilo iz kojeg su policajci pobegli, a bilo je i razbijanja automobila i pljačke prodavnica.

Dok protivnici optužuju Morenovu vladu za kršenja ljudskih prava, on je na državnoj televiziji objavio da se njegova vlada, suočena s bezbednosnim pretnjama, izmešta iz Kita u lučki grad Gvajakil.

Moreno je kazao da je "meta pokušaja puča", ali da neće odustati od ukidanja subvencija, u sklopu dogovora s Medjunarodnim monetarim fondom.

Moreno je pozvao na dijalog o rešavanju krize i optužio svog levičarskog prethodnika Rafaela Koreu za pokušaj destabilizacije Ekvadora uz pomoć venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Ekvadorska vlada je prošle nedelje proglasila vanredno stanje koje joj omogućava da ograniči gradjanske slobode.

Morenov kabinet je saopštio da je tokom demonstracija uhapšeno 570 ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.