AAA

SVET | 13.10.2019 22:20 > 13.10 22:20

Procene agencija: Konzervativni profesor prava Kais Said novi predsednik Tunisa


U drugom krugu predsedničkih izbora u Tunisu ubedljivo je pobedio konzervativni profesor prava Kais Said kog su podržali islamisti, pokazuju procene agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Prema procenama koje su objavile agencije Sigma konsil i Emrod konsalting, Said je osvojio izmedju 72 i 77 odsto glasova, a njegov rival, tajkun Nabil Karui koji je veći deo kampanje proveo u zatvoru izmedju 23 i 27 odsto.
Dve agencije su objavile procene pošto su tokom dana anketirale nekoliko hiljada ljudi u različitim izbornim jedinicama.

Po objavljivanju procena, Saidove pristalice su ushićeno slavile na glavnom bulevaru u Tunisu, iako se zvanični rezultati ne očekuju pre utorka.

Said (61), nezavisan autsajder kog je podržala umerena islamistička stranka Enahda, pobednica prošlonedeljnih parlamentarnih izbora, obećao je da će više vlasti dati mladima i lokalnim vladama.

Novi predsednik imaće težak zadatak pošto se Tunis bori s problemom stvaranja radnih mesta, oživljavanja turizma i prevazilaženja povremenog nasilja ekstremista.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.