AAA

SVET | 14.10.2019 15:30 > 14.10 15:30

EU osudila tursku ofanzivu i zatražila da se obustavi prodaja oružja Ankari


Evropska unija je danas osudila upad vojske Turske u Siriju i zatražila od država članica da zaustave prodaju oružja Ankari.

Španski ministar spoljnih polova Žozep Borel rekao je da je 28 država članica odlučilo da jednoglasno osudi "ono što a kraju možemo nazvati vojni napad".

Borel je dodao da je EU pozvala Tursku "da odmah zaustavi vojne akcije", a da su na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu sve države članice pozvane da zaustave prodaju svih vrsta oružja Turskoj.

Nemačka, Francuska i Holandija već su zaustavile prodaju oružja Ankari.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je kritikovao saveznike u NATO koji traže da se proširi embargo na oružje koje se prodaje Turskoj zbog ofanzive.

On je dodao da je razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom koji nisu "znali istinu" o turskoj operaciji jer su bili pod "ozbiljnim pritiskom dezinformacija".

"Mi smo u NATO savezu. Imajte na umu da su sve ove države NATO države", rekao je Erdogan i dodao da je Turska bila ugrožena "terorom" organizacija u Siriji, misleći na Kurde koje Ankara povezuje sa napadima širom Turske.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.