AAA

SVET | 17.10.2019 21:45 > 17.10 21:49

Pens: Turska uvodi petodnevni prekid vatre u Siriji, najavljuje kraj ofanzive


Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je danas posle razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari da se Turska složila da uvede petodnevno primirje u Siriji.

Pens je izjavio posle razgovora visoke američke delegacije sa Erdoganom od preko četiri sata da je dogovorena pauza u vojnim operacijama od 120 sati, da bi se dozvolilo povlačenje sirijskih Kurda, koji su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države.

Kurdske snage treba da se povuku iz sektora dubine od 32 kilometara koji treba da se pretvori u "bezbednosnu zonu".

"Turska ofanziva će potpuno biti prekinuta kada povlačenje bude završeno", za vreme tog prekida neprijateljstava, rekao je Pens novinarima.

Američki potpredsednik je rekao da su SAD i Turska uzajamno posvećeni mirnom rešenju i budućnosti za bezbednosnu zonu.

Turska ofanziva nazvana "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na severozapadu Sirije počela je 9. oktobra.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je da je postignut ovaj dogovor.

"Suspendujemo operacije, ne prekidamo ih", rekao je Čavušoglu novinarima.

"Možemo da prekinemo operacije samo kada se (kurdske snage) budu potpuno povukle iz tog regiona", dodao je Čavušoglu.

Zapadne zemlje podržavaju kurdske snage zbog njihove presudne uloge u borbi protiv ekstremista, ali Ankara ih smatra teroristima zbog njihovih veza sa Kurdskom radničkom partijom (PKK) koja vodi gerilski rat u turskoj od 1984.

Izgledalo je kao da je američki predsednik Donald Tramp dao zeleno svetlo turskoj ofanzivi kada je najavio povlačenje američkih vojnika iz tog sela Sirije, ali je posle negodovanja zapadnih zemalja i nekih svojih saradnika tražio od Ankare da prekine ofanzivu i odobrio sankcije Turskoj.

Pens je najavio da će te sankcije biti ukinute kada Turska prekine ofanzivu u skladu sa danas postignutim sporazumom.

Predsednik SAD Donald Tramp je pozdravio danas najavljeni prekid vatre na severu Sirije i ocenio da je to "veliki dan" za SAD, Tursku i Kurde.

"Imamo prekid vatre od pet dana. Kurdi su neverovatno srećni sa tim rešenjem", rekao je Tramp u izjavi u Fort Vortu u Teksasu i dodao da je posebno zadovoljan što su pregovori završeni tako brzo.

Agencija AP navodi da su Pens i državni sekretar SAD Majk Pompeo hvalili sporazum kao značajno dostignuće, i Tramp je poslao Tviter poruku da je to "veliki dan za civilizaciju", medjutim, kako navodi AP, sporazum u suštini daje Turskoj ono što je i želela da postigne sa svojom vojnom operacijom. Kada kurdske snage izadju iz bezbednosne zone Turska se obavezala da će se držati trajnog prekida vatre ali nema obavezu da povuče svoje trupe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.