AAA

SVET | 22.10.2019 20:30 > 22.10 20:30

Kurdske snage tvrde da su završile povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvodjene Kurdima završile su povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom pre večerašnjeg isteka primirja postignutog uz posredovanje SAD, izjavio je danas visoki zvaničnik te jedinice Redur Halil.Halil je medjutim rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na severoistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF.

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti izmedju mesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.
Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobani, i da nastavlja da napreduje.

Turska je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na severoistoku Sirije, a po sporazumu o primirju koje je u četvrtak postignuto uz posredovanje SAD, kurdske snage su morale da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Ankara je zapretila da će obnoviti ofanzivu ako se kurdske snage ne povuku.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Donalda Trampa potvrdio je večeras da su se SDF povukle iz oblasti na severu Sirije koju Turska želi očišćenu od kurdskih boraca.

To znači da su kurdske snage poštovale uslove primirja, par sati pre njegovog isteka.

Petodnevnu pauzu turske ofanzive dogovorili su potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Medjutim, Erdogan je rekao da pograničnu oblast treba da napusti još 1.300 kurdskih boraca.

Ujedinjene nacije su večeras saopštile da je za skoro dve nedelje ofanzive turske vojske na severoistoku Sirije raseljeno više od 176.000 ljudi, uključujući gotovo 80.000 dece, a "ključna infrastruktura je oštećena".

Portparol UN, Stefan Dižarik je rekao da su oštećeni dalekovodi, čime su pogodjene i najmanje četiri medicinske ustanove.

Rekao je da je pumpna stanica vodovoda Alouk, koja opslužuje više od 400.000 ljudi u gradu Al-Hasake i okolnim logorima za izbeglice, privremeno popravljena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.