AAA

SVET | 10.11.2019 17:45 > 10.11 17:45

Ponovo haos na ulicama Hongkonga, demonstranti razbijali prodavnice


Policija je danas ponovo bacala suzavac na antivladinim demonstracijama širom Hongkonga čiji su učesnici razbijali prozore prodavnica u tržnim centrima, gnevni zbog smrti studenta aktiviste i hapšenja prodemokratskih poslanika.

Protesti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji održavaju se od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriji Kini.
Policija je bacala suzavac da bi očistila ulice u Cuen Vanu na severozapadu Hongkonga, a prethodno je u toj oblasti jurila demonstrante po tržnom centru Sitivok (Citywalk).

List Epl dejli javio je da je policija uhapsila četiri muškarca i ženu zbog uništavanja prodavnica u Cuen Vanu.

Na severoistoku Hongkonga, u oblasti Ša Tin, vlasti su zatvorile stanicu metroa pošto su demonstranti polomili prozore i oštetili aparat za kupovinu karata.

Novinari su javili da je policija uhapsila tri muškarca u stambenom kompleksu u toj oblasti, ali da razlog njihovog privodjenja nije jasan.

Uništavanja prodavnica u tržnom centru bilo je i u oblasti Tuen Mun, na severozapadu Hongkonga.

Protesti su dopirneli ekonomskom nazadovanju Hongkonga. Ekonomija te teritorije sa 7,5 miliona stanovnika završila je treće tromesečje ove godine u recesiji, prvoj u Hongkongu od svetske finansijske krize.

Policija je juče objavila da je uhapsila šest poslanika zbog opstrukcije sednice lokalnog parlamenta 11. maja, na kojoj je razmatran sporni zakon o ekstradiciji. Svi uhapšeni su pušteni na osnovu kaucije.

Demonstranti su takodje oplakivali studenta Čou C-Loka koji je u petak podlegao povredama zadobijenim od pada sa parking-garaže pošto je policija bacila suzavac na demonstrante.

Okolnosti njegove smrti nisu jasne, a mnogi optužuju policiju za korišćenje oštre taktike koja uključuje masovnu upotrebu suzavca. Policija negira da je gurnula tog 22-godišnjeg studenta s garaže tokom protesta u ponedeljak i da je odlagala ukazivanje pomoći.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.