AAA

SVET | 13.11.2019 09:15 > 13.11 09:15

Senatorka Henin Anjes se proglasila za predsednicu Bolivije

Bolivijska senatorka Henin Anjes proglasila se za vršioca dužnosti predsednika države, što je doskorašnji predsednik Evo Morales ocenio "državnim udarom" iz samonametnutog egzila u Meksiku.

Anjes (52), desničarka i druga potpredsednica Senata, proglasila se za predsednicu iako u parlamentu nije bilo kvoruma, tvrdeći da je "neophodno stvaranje klime socijalnog mira" u zemlji pogodjenoj političkom krizom od predsedničkih izbora krajem oktobra.

"Želimo da što pre raspišemo izbore", rekla je Anjes. Ona je na vlast došla nakon što su ostavke, nakon Moralesa, podneli i svi ostali naslednici predvidjeni ustavom, što će reći potpredsednik države, predsednica i prvi potpredsednik Senata kao i predsednik parlamenta.

Anjes je položila zakletvu u zgradi vlade, iako nije bilo nikoga ko bi zakletvu primio, a Ustavni sud je odobrio njeno postavljenje.

"Odigrao se najpametniji i najodvratniji državni udar u istoriji", napisao je na Tviteru Evo Morales, i osudio samoproglašenje Anjes za predsednicu, "okruženu saučesnicima i pod vodjstvom vojske i policije koji represiraju narod".

Morales je obećao da će nastaviti "borbu" i da neće prestati da se bavi politikom.

On se takodje zahvalio Meksiku na tome što mu je "spasao život". S Moralesom su u egzil otišli i potpredsednik Alvaro Garsija Linera i ministarka zdravlja Gabrijela Montanjo.

Doskorašnji šef države je u ponedeljak uveče tvitovao da "se loše oseća jer napušta zemlju iz političkih razloga" ali i da će se vratiti "još jači i energičniji". On je u nedelju podneo ostavku pod pritiskom vojske.

Lideri bolivijske opozicije su pozdravili proglašenje Anjes za predsednicu, a predvodnik uličnih protesta Luis Fernando Kamačo je pozvao na njihovo obustavljanje..

Prema ustavu, novi predsednički izbori moraju biti raspisani u roku od 90 dana od ostavke šefa države.

Stanje posle tronedeljnih protesta je takvo da je policija, ocenivši da je "preslaba", u ponedeljak zatražila pomoć vojske. Snage bezbednosti su rasporedjene u La Pazu, dok se Moralesove pristalice okupljaju na trgu San Fransisko, nedaleko od parlamenta.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, Moralesov saveznik, zatražio je od bolivijske vojske da vrati Moralesa na vlast i ocenio da je Bolivija u opasnosti od "gradjanskog rata".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.