AAA

SVET | 21.11.2019 18:25 > 21.11 18:26

Protiv Netanjahua podignuta optužnica za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja (VIDEO)


Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit večeras  je zvanično optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja.

To je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.

Još početkom oktobra održano je četvorodnevno saslušanje sa Netanjahuovim advokatima  nakon čega su usledile sedmice intenzivnih diskusija u kancelarijama vrhovnog tužioca.

Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva “lova na veštice” koji su organizovali mediji i policija.

Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog  dogovora o mitu izmedju Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije.

Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara.

U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu Vala te kompanije.

Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa  izdavačem tiražnog lista da takodje povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Vrhovni tužilac će se kasnije večeras obratiti novinarima.

To se dogadja u vreme političkog zastoja nakon dve runde parlamentarnih izbora ove godine posle kojih mandatari nisu uspeli da obrazuju vladu.
Optužbe prete dugotrajnoj Netanjahuovoj vlasti mada po zakonu ne mora da podnese ostavku dok se vodi postupak protiv njega. On će, medjutim, biti pod političkom pritiskom da to učini.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.