AAA

SVET | 21.11.2019 20:20 > 21.11 20:32

Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti (VIDEO)


Hiljade Kolumbijaca, gnevnih na predsednika zemlje Ivana Dukea, protestovale su danas u Bogoti, navodeći brojne razloge, od dugotrajne ekonomske nejednakosti do nasilja nad aktivistima.

Studenti, nastavnici i članovi sindikata okupili su se na jednom od najvećih protesta u Kolumbiji prethodnih godina, stavljajući nepopularnu vladu pred test dok nemiri potresaju region Latinske Amerike.

Neki demonstranti su nosili plakate na kojima je Duke prikazan kao svinja, drugi su plesali u suknjama jarkih boja i sa slamnatim šeširima.

Za razliku od drugih nedavnih protesta u Latinskoj Americi, današnje demonstracije u Bogoti nisu inspirisane nekim konkretnim dogadjajem, već različitim nezadovoljstvima ljudi.

Analitičari su skeptični da bi današnji protest mogao da dovede do dužih nemira kao u Boliviji, Čileu i Ekvadoru, i navode da u podeljenoj zemlji koja ima jednu od boljih ekonomija u regionu nema dovoljno faktora koji bi ujedinili nezadovoljne.

Uprkos sporazumu iz 2016. koji je prethodna vlada postigla sa levičarskim pobunjenicima, veći deo Kolumbije i dalje je pogodjen nasiljem pošto se kriminalne naoružane grupe bore za teritoriju na kojoj država nije prisutna.

Kolumbijska ekonomija ove godine brže raste, ali zemlja ima jednu od najvećih stopa nejednakosti u Južnoj Americi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.