AAA

SVET | 09.12.2019 18:55 > 09.12 19:00

U Parizu počeo samit o okončanju rata na istoku Ukrajine (VIDEO)


Lideri Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske okupili su se danas na dugo očekivanom samitu u Parizu u pokušaju da nadju način za okončanje petogodišnjeg rata na istoku Ukrajine u kojem je poginulo 14.000 ljudi.

Predsednici Ukrajine, Rusije i Francuske, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin i Emanuel Makron, i nemačka kancelarka Angela Merkel, kroz seriju sastanaka u Jelisejskoj palati pokušavaju da ožive mirovni sporazum iz 2015. godine koji zaraćene strane ignorišu.

Taj sporazum iz Minska doprineo je smanjenju intenziteta borbi, ali su ukrajinski vojnici i proruski separatisti podržani od Moskve nastavili da razmenjuju vatru na istoku Ukrajine.

Nije verovatno da će lideri na samitu doći do rešenja, a demonstranti u Kijevu vrše pritisak na Zelenskog da ne bude popustljiv prema Putinu, na njihovom prvom susretu.

Bez obzira na ishod, samit je do sada najveći test za Zelenskog, novajliju u politici koji je u aprilu izabran za predsednika, pošto je u kampanji izmedju ostalog obećavao okončanje rata na istoku zemlje.

Neki Ukrajinci strahuju da će Putin izigrati Zelenskog na samitu. Juče se u Kijevu okupilo nekoliko hiljada demonstranata, zahtevajući od ukrajinskog predsednika da ne pristaje ni na kakve ustupke Rusiji.

Ispred Jelisejske palate danas su dve demonstrantkinje iz ukrajinske feminističke grupe Femen golih grudi vikale "Odmah zaustavite Putina", ali ih je policija brzo odvela.

Rusija želi da iskoristi pariski samit da poveća pritisak na Zelenskog da ispuni mirovni sporazum iz Minska, prema kojem oblasti pod kontrolom pobunjenika dobijaju široku autonomiju u zamenu za okončanje sukoba.

Sporazum iz 2015. predvidja da Ukrajina povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom, ali tek pošto u pobunjeničkim oblastima budu lokalni izbori po ukrajinskom zakonu i pošto ti regioni dobiju autonomni status.

Zelenski, medjutim, navodi da Ukrajina mora da dobije kontrolu nad granicom pre održavanja lokalnih izbora, ali Kremlj insistira da to nije opcija.

Francuski zvaničnici navode da će o potencijalnim izmenama redosleda koraka biti reči danas, ali dodaju da je cilj samita ispunjavanja sporazuma iz Minska, a ne pisanje novog mirovnog sporazuma.

Uoči samita u Parizu, Ukrajina i Rusija su u septembru postigli dogovor o razmeni zarobljenika i dogovorili se o povlačenju vojnika i teškog naoružanja na dve lokacije na istoku Ukrajine.

Rusija je takodje oslobodila tri ukrajinska ratna brod koje je zaplenila pre godinu dana.

Pred današnje razgovore Zelenski je rekao da se nada da će oni doprineti postizanju trajne obustave vatre i sporazuma o razmeni svih zarobljenika koje drže zaraćene strane.

Rusija negira da pomaže separatistima slanjem vojnika i oružja, ali im pruža političku podršku i šalje pomoć.

Moskva navodi da ljudi na istoku Ukrajine osećaju snažnije kulturne i lingvističke veze s Rusijom nego s Kijevom koji naginje Zapadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.