AAA

SVET | 09.12.2019 18:55 > 09.12 19:02

Vandali pričinili štetu na vozilima u arapskom kvartu istočnog Jerusalima


Izraelska policija je danas saopštila da su vandali probušili gume na 160 vozila i ispisali sprejom poruke "Arapi jednako neprijatelji" u palestinskom kvartu u anektiranom istočnom Jerusalimu.

U medjuvremenu su u podeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali palestinski stanovnici organizovali opšti štrajk u znak protesta zbog izgradnje novog jevrejskog naselja.

Maskirani ljudi su oštetili vozila u kvartu Šuafat i ispisali poruke na hebrejskom jeziku, rekao je policijski portparol Miki Rozenfeld.

On je izjavio da vlasti taj incident smatraju kriminalnim, a da su motivi nacionalistički jer je izmedju ostalog bilo ispisanih poruka "Nema mesta za neprijatelje u ovoj zemlji".

Gradonačelnik Jerusalima Moše Lion je osudio incident, označivši ga "zločinom iz mržnje" i pozvao policiju "da nadje kriminalce što je moguće pre i izvede ih pred lice pravde".

Izraelski nacionalisti čvrstorukaši izvode napade na Palestince, izmedju ostalog, u znak odmazde za napade palestinskih ekstremista ili onoga što smatraju nastojanjima izraelskih vlasti da ograniče širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Nejasno je medjutim šta je izazvalo današnji incident.

U Hebronu, najvećem gradu na Zapadnoj obali, palestinske radnje, škole i kancelarije su bile zatvorene zbog jednodnevnog štrajka.

Neki mladići su bacali kamenice na izraelske vojne patrole, a vojnici su ih rasterivali suzavacem i gumenim mecima.

Novi ministar odbrane Izraela Naftali Benet predstavio je svoj plan za novo naselje početkom ovog meseca.

On je najavio da će se na osnovu tog plana udvostručiti broj jevrejskih stanovnika u Hebronu.

Hebron je često poprište sukoba dva naroda.

Stotine jevrejskih naseljenika koje čuvaju hiljade vojnika žive u centru tog grada u kome ima više od 200.000 Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i brzo počeo da naseljava novoosvojenu teritoriju.

Oko 600.000 Izraelaca sada živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

SAD su u novembru objavile novu politiku da više ne smatraju jevrejska naselja kršenjem medjunarodnog prava.

To se smatra najnovijim u čitavom nizu diplomatskih poklona administracije predsednika SAD Donalda Trampa premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.