AAA

SVET | 09.12.2019 22:05 > 09.12 22:11

Madjarski glumci protestuju zbog plana vlade


Madjarski glumci i reditelji okupili su se danas da bi protestovali protiv plana vlade koji vide kao jačanje političke kontrole nad pozorištima.

Predloženim nacrtom zakona državnim vlastima daje se veći uticaj na imenovanje direktora lokalnih pozorišta koja dobijaju novac iz budžeta.

Nacrt je znatno kraći i uži od vladinih planova za veći deo kulturnog sektora, koji je prošle nedelje procurio u javnost i izazvao osudu zaposlenih u kulturi.

Direktor popularnog nezavisnog pozorišta Bela Pinter rekao je na skupu u centru Budimpešte da je zbog izmene nacrta prepravio svoj govor i umesto znakova uzvika stavio upitnike.

"Madjarska vlada ipak neće ukinuti godišnje finansiranje nezavisnih pozorišta? Mi nezavisni ćemo dobijati nekoliko forinti novca poreskih obveznika i nakon što zakon stupi na snagu?", rekao je Pinter pred nekoliko hiljada okupljenih.

Poznati madjarski glumac i reditelj Tamaš Jordan je naveo da su plan vlade Viktora Orbana kritikovali i rukovodioci madjarske akademije umetnosti, institucije bliske vladi.

"U odlukama u važnim pitanjima profesije moguće je izdići se iznad političkih gledišta", naveo je on.

Kritičari nacrt zakona vide kao novi pokušaj vlade da smanji nezavisnost umetnosti.

U tom tekstu se navodi da je "osnovno očekivanje" od kulturnih aktivnosti obuhvaćenih zakonom da "aktivno štite interese opstanka, dobrobiti i rasta nacije".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.