AAA

SVET | 10.12.2019 23:25 > 10.12 23:25

Varheji:Nova metodologija i za Srbiju, samo ako bude od koristi i Srbija to prihvati

BRISEL, 10.decembra 2019.(Beta) – Ne bi bilo pošteno da se Srbiji menjaju pravila tokom pregovora o članstvu u EU, ali Srbija se može prilagoditi novoj metodologiji proširivanja, izjavila je večeras u Briselu srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je to rekla posle otvaranja novog poglavlja u pregovorima s EU, ocenivši da Srbija već sad pregovara po strogim uslovima kakve nije imala nijedna druga zemlja na putu ka članstvu u EU.
Jadranka Joksimović je to izjavila na pitanje agencije Beta njoj i evropskom komesaru za proširivanje Oliveru Varhejiu da li se uveliko pokrenuta promena “metodologije” proširivanja može odnositi i na zemlje koje već pregovaraju o članstvu.

Varheji je na konferenciji za štampu predočio da će Evropska komisija u januaru usaglasiti predloge više članica Unije o preuredjenju postupka i politike prijema novih članica i naglasio da “ako time možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti”.

On je istakao da bi to moglo da se dogodi samo ukoliko promena “metologije” proširivanja i za Srbiju i partnere u pristupnom procesu bude uverljivija, življa, ali je stavio do znanja u ovoj fazi pregovori Srbije o članstvu "nisu povezani sa preuredjenjem pravila i merila prossirivanja”.

A, kako je ukazala ministarka Joksimović, “mi nemamo ništa protiv ako EU predlozi vode poboljšavanju kvaliteta procesa proširivanja, ali zaista bi bilo čudno i ne do kraja pošteno da se menjaju pravila tokom pregovora”.

To bi, primetila je ona, “unelo dodatnu neizvesnost i pitanje kako bi bio ocenjen dosadašnji tok pregovora koji vode Srbija i Crna Gora, ko bi to ocenjivao i po kojim merilima”.

“Mi nismo zatvoreni za bilo kakve razgovore i čekamo da se EU usaglasi i donese zajedničke zaključke o novoj metodologiji proširivanja, ali ja sam upravo predočila da je Srbija jedina zemlja koja već pregovara po prilično strogoj metodologiji i teškim uslovima, kakve nisu imale druge zemlje”, stavila je do znanja srpska ministarka.

“Zato smatram”, kako je dodala, “da u toj novoj metodologiji teško mogu da budu teži uslovi od onih po kojima Srbija vech pregovara”.

“Ali mi se ne žalimo, taj proces s pažnjom pratimo i svakako ćemo se adaptirati, mada mislim da ovo ne može da bude primenjeno na zemlje koje već uveliko pregovaraju o članstvu”, zaključila je Jadranka Joksimović.

Varheji je rekao da pored francuskog postoje i predlozi više drugih članica EU o novoj “metodologiji” proširivanja, “mi vodimo raspravu i Evropska komisija će u januaru izaći sa sopstvenim predlozima”.

“U januaru želimo”, objasnio je on, “da izadjemo sa sklopom merila, na temelju kojih će moći da preuredi metologija proširivanja, a reč je o najmanje četiri ključna merila koja već imamo na umu”.

Varheji je naglasio da je “prvo merilo da se bude uverljiv, i to ubedljiv i za zemlje članice i institucije EU, ali i za partnere…ako već želimo da u tome imamo uspeha”.

“I biti ubedljiviji znači i da se više zna unapred šta će biti kako kad je reč o članicama Unije, tako i zemljama koje idu ka članstvu”, kazao je evropski komesar.

“Unapred predvidivo će to biti samo ako bude mnogo življe, brže i moramo obezbediti da, ako jedna strana učini ono što se od nje očekuje, da će to uraditi i druga strana”, stavio je do znanja Varheji.

I, kako je naveo, “četvrti elemenat i merilo koje želim da istaknem jeste političko vodjstvo, političko rukovodjenje koje mora upravljati celim procesom proširivanja i koje mora biti ojačano”.

Evropski komesar je kazao da će to biti mnogo jasnije u januaru i stavio do znanja da “to ne može ugroziti Srbiju kao zemlju u pregovorima o članstvu”.

“Srbija neche čekati, i mi ćemo na tome poraditi, ne može čekati na izradu i usvajanje nove metodologije proširivanja, pa mislim da možemo nastaviti rad u pregovorima”.

“Ali”, zaključio je komesar za proširivanje,”ako time(novom metodologijom) možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti, ukoliko taj postupak bude uverljiviji, življi, ali u ovoj fazi to nije povezano”.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.