AAA

SVET | 12.12.2019 10:55 > 12.12 13:38

Izraelski parlament raspušten, novi izbori 2. marta, treći u poslednjih 11 meseci (VIDEO)


Izraelski parlament, Kneset, raspušten je prošle noći u ponoć, pošto do isteka zadatog roka nije obrazovana koaliciona vlada.

Ni jedan član Kneseta nije obezbedio podršku 61 od ukupno 120 poslanika i izbori će se održati 2. marta naredne godine, navode izraelski mediji.

Predlog zakona o raspuštanju izraelskog parlamenta, Kneseta, prošao je pre ponoći prvo čitanje, a posle ponoći drugo i treće sa 96 glasova "za" i sedam protiv.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se pojavio u parlamentu nakon što je glasanje okončano danas nešto pre 3.30.

Tim glasanjem zvanično su okončani pokušaji Netanjahua i njegovog glavnog političkog rivala Benija Ganca da obrazuju koaliciju nakon izbora u septembru, drugih ove godine.

Razgovori Netanjahua i Ganca, lidera dve najveće stranke, o vladi jedinstva nisu urodili plodom za šta krive jedna drugu.

U poslednje tri nedelje poslanici su imali mogućnost da imenuju bilo kog člana Kneseta da pokuša da obrazuje vladu ako obezbedi 61 potpis, ali takav kandidat nije nominovan.

Prvi izbori održani su ove godine u aprilu i nakon njih nije obrazovana vlada, što se još nikad nije dogodilo u istoriji Izraela. U to vreme mandataru Netanjahuu nedostajao je samo jedan glas za većinu.

Lider izraelske nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman odbio je da mu se pridruži zbog nesporazuma oko regrutacije ultraortodoksnih Jevreja koji su Netanjahuovi politički saveznici, što je izvalo ponovljeno glasanje na jesen.

Nakon dve runde izbora ni Ganc, bivši komandant izraelske vojske, vodja saveza partija centra Plavo i belo ni Netanjahuov konzervativni Likud nisu imali dovoljnu podršku da obrazuju vladu jedan bez drugog, ali nisu mogli ni da se dogovore o uslovima za vladu jedinstva.

Netanjahu će sada da vodi novu izbornu kampanju pod senkom optužnice u tri korupcionška slučaja objavljene u novembru.

On je optužen za mito u jednom od tih slučajeva, a za prevaru i zloupotrebu poverenja u sva tri, ali poriče da je bilo šta loše učinio.

Takodje se suočava sa borbom da ostane na čelu partije na predstojećim partijskim izborima 26. decembra, gde mu je rival poslanik, bivši ministar Gideon Sar.

Optužnica protiv Netanjahua bila je kamen spoticanja u pregovorima o koaliciji od septembra i savez Plavo i belo je tvrdio da neće da služi pod premijerom koji se suočava sa sudjenjem, tražeći da Netanjahu javno izjavi da neće tražiti parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja što se očekuje da učini.

 Savez Plavo i belo je takodje kritikovao Netanjahuovo insistiranje da pregovara u ime bloka od 55 poslanika, svojih saveznika iz desničarkih i verskih partija.

Dve strane nisu mogle ni da se dogovore ko bi bio prvi premijer na osnovu predloga predsednika Izraela Ruvena Rivlina o podeli vlasti.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da ni novi izbori neće rešiti politički zastoj koji već dugo traje i da će Liberman ponovo biti ključan za obrazovanje koalicije.
Netanjahu najavio da će se 1. januara odreći svih svojih ministarskih portfelja

Benjamin Netanjahu je najavio danas da će se odreći svih svojih ministarskih portfelja i ostati samo premijer Izraela od 1. januara 2020. godine zbog krivičnih optužbi sa kojima je suočen.
Netanjahu je to saopštio u odgovoru Visokom sudu pravde zbog peticija u kojima se zahteva njegova smena.
On je ne samo premijer već i ministar poljoprivrede, zdravlja, socijalnih pitanja i dijaspore, navode izraelski mediji.

Izraelski zakon ne zahteva da premijer koji je optužen podnese ostavku ali drugi ministri to moraju učiniti.

Netanjahu nije obelodanio ko će biti ministri umesto njega.

On je u novembru postao prvi premijer Izraela protiv koga je podignuta optužnica.

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit objavio je optužnicu protiv Netanjahua za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Mandelblit je rekao da Netanjahu ne mora da podnese ostavku na funkciju premijera jer trenutno predvodi prelaznu vladu ali je dodao da mora da se odrekne svojih drugih ministarskih portfelja.

Pokret za kvalitet vlade, lobistička grupa, je podnela peticiju sudu da se Netanjahu povuče.

U odgovoru na Netanjahuovu današnju najavu pokret je ocenio da bi on momentalno morao biti primoran da podnese ostavku na sve funkcije, uključujući  premijersku, zbog pomenutih optužbi.

"Netanjahu mora da se bori za nevinost kao privatni gradjanin, a ne iz (premijerskog) kabineta. Jao nama ako premijer vuče celu zemlju sa sobom na optuženičku klupu", navedeno je u saopštenju Pokreta za kvalitet vlade.

Netanjahu je odbacio sve optužbe i zarekao se da će ostati na funkciji da se bori protiv njih.

Veruje se da on planira da traži parlamentarni imunitet ako bude u stanju da obrazuje vladajuću koaliciju, što mu nije uspelo nakon dve runde izbora ove godine.

On je najavio da će odreći ministarskih funkcija nekoliko sati nakon što se parlament raspustio i treći izbori za manje od godinu dana zakazani za 2. mart 2020.

Vrhovni tužilac još nije doneo odluku da li Netanjahu može dobiti mandat da obrazuju vladu uprkos optužbama protiv njega ako pobedi na tim izborima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.