AAA

SVET | 13.12.2019 13:50 > 13.12 17:29

Ubedljiva pobeda konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji (VIDEO)


Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, dok su opozicioni laburisti zabeležili najlošiji rezultat od 1935. godine.

Na jučerašnjim vanrednim izborima za donji dom britanskog parlamenta, konzervativci su osvojili 365 mandata, 80 više od svih drugih stranaka zajedno.

To je njihov treći najbolji rezultat od 1935. godine, pošto su u tom periodu osvajali više mandata jedino na izborima 1983. i 1987. godine, kada je stranku vodila Margaret Tačer, dok su na izborima 1959. godine, u vreme Harolda Makmilana, dobili takodje 365 mandata.

Laburisti predvodjeni Džeremijem Korbinom imaće u novom sazivu parlamenta 203 mandata, najmanje od izbora 1935. godine.

Na prethodnim izborima, takodje vanrednim, održanim u junu 2017. godine, konzervativci su osvojili 317 mandata, a laburisti 262.

Odličan rezultat juče je zabeležila Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Stardžon koja će imati 48 poslanika, 13 više nego do sada.

Liberalne demokrate imaće 11 poslanika, severnoirska Demokratska unionistička partija osam, levičarska stranka irskih republikanaca Šin fejn sedam, a velški nacionalisti (Plaid Cymru) četiri.

U parlament je ušla i severnoirska nacionalistička Socijaldemokratska i radnička partija koja će imati dva poslanika, kao i Zeleni i severnoirska stranka Alijansa koji će imati po jednog člana parlamenta.

Nedavno formirana Stranka za Bregzit Najdžela Faraža ostaće van parlamenta pošto nije uspela da pobedi ni u jednoj od 650 izbornih jedinica. Njeni kandidati nisu učestvovali u više od 300 izbornih jedinica koje se smatraju uporištem konzervativaca, radi izbegavanja rasipanja glasova pristalica Bregzita.

Džonson je posle ubedljive pobede obećao da će njegova vlada sprovesti Bregzit u predvidjenom roku, do 31. januara.

Posle najlošijeg rezultata laburista u poslednje 84 godine, Korbin je najavio da neće voditi stranku na narednim izborima, ali nije naveo kada će podneti ostavku, rekavši da će ostati na čelu partije dok ona ne razmotri izborne rezultate i buduću politiku.

Liderka SNP Stardžon zatražila je od Džonsona da omogući Škotskoj da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije.

Ostavku je danas podnela predsednica Liberalnih demokrata Džo Svinson, pošto je izgubila poslaničko mesto porazom u svojoj izbornoj jedinici od kandidatkinje Škotske nacionalne partije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.