AAA

SVET | 15.12.2019 21:05 > 15.12 21:05

Nasilje na protestu u Nju Delhiju zbog zakona o državljanstvu


Indijska policija danas je bacala suzavac i tukla demonstrante palicama u Nju Delhiju, gde su hiljade protestovale zbog novog zakona koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbeglicama koje beže od progona iz nekoliko susednih zemalja.

Trećeg dana do sada mirnih demonstracija protiv tog zakona došlo je do nemira, a policija navodi da su zapaljena tri autobusa.

Policija je navela da je šest njenih pripadnika povredjeno u sukobima u bogatom naselju na jugu Nju Delhija.

Protesti hiljada demonstranata prvobitno su izbili na severoistoku Indije, u saveznoj državi Asam, čiji stanovnici strahuju da će priliv migranata razvodniti tamošnju plemensku kulturu.

Parlament Indije 11. decembra je usvojio predlog zakona o državljanstvu za koji vlada kaže da treba da štiti verske manjine od progona iz okolnih zemalja, dok lideri indijske muslimanske zajednice, koja broji oko 200 miliona ljudi, kažu da je reč o gruboj diskriminaciji.

Novom merom biće olakšana naturalizacija hindusima, hrišćanima, sikima, budistima, parsima ili djainistima koji su se doselili iz Bangladeša, Pakistana ili Avganistana, ali isključuje muslimanske pripadnike verskih manjina poput Rohindža, proganjanih iz susednog Mjanmara.

U sukobima na protestima zbog tog zakona do sada je poginulo pet ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.