AAA

SVET | 08.01.2020 07:40 > 08.01 10:30

Iran za ubistvo generala uzvratio raketnim napadom na baze SAD u Iraku


U velikoj eskalaciji izmedju dva dugogodišnja neprijatelja, Iran je prošle noći, zbog američkog ubistva vrhovnog zapovednika Revolucionarne garde, ispalio niz balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku, u kojima su američke trupe.

Bio je to najdirektniji napad Irana na SAD od zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Iranska državna televizija je saopštila da je raketni napad osveta za ubistvo generala Kasema Solejmanija prošle nedelje u napadu američkih bespilotnih letelica u blizini Bagdada, što je izazvao gnevne pozive na osvetu.

Zvaničnici Sjedinjenih Država i Iraka rekli su da zasad nema izveštaja o žrtvama iranskog napada, dok se zgrade u bazama još pretražuju.

Napadi, izvedeni neposredno posle sahrane Solejmanija u Iranu, izazvali su strah da su Iran i SAD bliži ratu. Ali ima naznaka da neće biti dalje odmazde ni s jedne strane, barem u kratkom roku.

"Sve je dobro!" napisao je predsjednik Donald Tramp na Tviteru ubrzo posle raketnih napada, dodavši: "Do sada je dobro" što se tiče eventualnih žrtava.

Nešto ranije, iranski ministar spoljnih poslova je takodje na Tviteru poručio da je Teheran preduzeo "i zaključio proporcionalne mere u samoodbrani", dodavši da Iran "ne traži eskalaciju", ali će se braniti od eventualne dalje agresije.

Ubistvo Solejmanija nacionalnog heroja u Iranu i napadi Teherana dogodili su se dok tenzije neprestano rastu širom Bliskog i srednjeg istoka posle Trampove odluke da SAD jednostrano odustanu od nuklearnog sporazuma svetskih sila sa Teheranom.

Ta dva dogadjaja su prvi poslednjih godina da su Vašington i Teheran direktno napali jedan drugog, a ne posredno, preko sebi naklonjenih snaga u regionu.

Povećale su se šanse za otvoreni sukob dva neprijatelja koji su u sukobu od iranske islamske revolucije 1979. godine i kasnije okupacije Ambasade SAD i krize s taocima.

Iran je u početku objavio samo jedan raketni napad, ali američki zvaničnici su potvrdili da su bila dva.

Zvaničnici odbrane Sjedinjenih Država su u Beloj kući gde o opcijama verovatno razgovaraju sa Trampom koji je odobrio napad na Solejmanija.

Iranska revolucionarna garda je upozorila Sjedinjene Države i njihove regionalne saveznike na odmazdu zbog raketnog napada protiv vazdušne baze Ain al-Asad u iračkoj zapadnoj provinciji Anbar. Garda je upozorila saopštenjem preko iranske državne novinske agencije IRNA.

"Upozoravamo američke saveznike koji su dali svoju bazu njihovoj terorističkoj vojsci, da će biti gadjano bilo koje mesto koje je polazna tačka agresivnih akata protiv Irana", saopštila je Garda.

Takodje je zaprećeno Izraelu.

Vazduhoplovnu bazu Ain al-Asad američke snage koriste od američke invazije kojom je 2003. godine srušen predsednik Iraka Sadam Husein, a kasnije su američke trupe tamo stacionirane tokom borbe protiv Islamske države u Iraku i Siriji. U toj bazi je 1.500 američkih i koalicionih vojnika.

Sjedinjene Države su potvrdile još jedan raketni napad, na bazu u Irbilu, u iračkom poluautonomnom kurdskom regionu.

Iranci su ispalili ukupno 15 raketa, rekla su dva američka zvaničnika. Deset je pogodilo bazu Ain al-Asada, a jedna bazu u Irbilu. Četiri su rakete nisu pogodile ciljeve, rekli su zvaničnici.

Dvojica iračkih zvaničnika službe bezbednosti navela su da je najmanje jedna od projektila pogodila avion u bazi Ain al-Asad, zapalivši ga.

Zvaničnici kažu da nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama napada.

Oko 70 norveških vojnika je takodje u vazduhoplovnoj bazi, ali nema izveštaja o povredjenima, izjavio je agenciji AP portparol norveških oružanih snaga Brinjar Stordal.

Tramp je decembra 2018. godine posetio veliku vazduhoplovnu bazu Ain al-Asad, 60 kilometara zapadno od Bagdada, tokom svoje prve predsedničke posete trupama u regionu. Potpredsednik Majk Pens takodje je posetio tu bazu.

"Dok ocenjujemo situaciju i svoj odgovor, preduzećemo sve potrebne mere da zaštitimo i odbranimo američko osoblje, partnere i saveznike u regionu," rekao je Džonatan Hofman, pomoćnik američkog sekretara za odbranu.

Pre noćašnjeg napada Iran je nastavio jačanje svojih pozicija u regionu i upozorio da ima neodredjenih pretnji isporukama nafte iz Irana plovnim putovima u regionu, ključnim za globalno snabdevanje gorivom.

Američke ambasade i konzulati od Azije do Afrike i Evrope izdali su bezbednosna upozorenja Amerikancima.

U Iraku su proiranske frakcije u Parlamentu izdejstvovale odluku da se isteraju američke trupe sa iračkog tla zbog ubistva Solejmanija.

Nemačka i Kanada najavili su preseljenje nekih svojih vojnika iz Iraka u susedne zemlje.

Savezna uprava za vazduhoplovstvo SAD (FAA) je izdala zabranu američkim pilotima i prevoznicima da lete kroz područja iračkog, iranskog i nekih drugih vazdušnih prostora Persijskog zaliva. Taj region je najvažniji za putovanja Istok-Zapad, a tamo je i sedište aviokompanije "Emirejts" i Medjunarodnog aerodroma Dubaija, najprometnijeg za medjunarodna putovanja.

Aviokompanije planiraju nove rute da bi izbegle Ormuški tesnac, uski prolaz u Persijski zaliv.

Američka pomorska uprava upozorila je brodove širom Bliskog Istoka na sve veće pretnje. Kroz Ormuški tesnac prolazi 20 odsto svetske sirove nafte.

Američka Peta flota Ratne mornarice koja je u Bahreinu je saopštila da će saradjivati s brodarima u regionu da bi ograničila posledice mogućih pretnji.

Zabrinute vlade traže smirenje posle napada Irana na baze u Iraku

Posle noćašnjeg raketnog napada Irana na dve vojne baze u Iraku u kojima su Amerikanci, što je bila osveta zbog prošlonedeljnog američkog ubistva iranskog generala u Bagdadu, Ministarstvo spoljnih poslova Kine danas je navelo da je zabrinuto i da se nada da će se stvari brzo "ohladiti".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima da je Peking pozvao sve strane na uzdržavanje, i da je Peking u bliskoj konsultaciji s "ključnim stranama" i s Ujedinjenim nacijama.

Geng je uz to optužio SAD da su tokom svojih vojnih akcija na Baliskom istoku zloupotrebile prava.

Nemačka je osudila iranski raketni udar po bazama u Iraku koje koriste američke snage.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je danas da njena vlada "najoštrije moguće osudjuje tu agresiju".

Ona je nemačkoj javnoj Radio-televiziji ARD rekla da je "sada posebno na Irancima da se ne upuštaju u dalju eskalaciju".

Nijedan nemački vojnik stacioniran u Iraku nije povredjen.

Nekoliko evropskih zemalja je ranije danas reklo da njihove trupe u Iraku nemaju gubitaka, uključujući Francusku, Poljsku, Dansku i Finsku.

Jedan ruski poslanik je danas upozorio da sukob Sjedinjenih Država i Irana može dovesti čak i do nuklearnog rata.

Vladimir Džabarov, poslanik u gornjem domu Parlamenta Rusije, rekao je posle iranskog raketnog udara na vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, u znak odmazde što su SAD ubile u Bagdadu važnog iranskog generala, da "medjusobni napadi Sjedinjenih Država i Irana mogu dovesti do sveopšteg rata u regionu".

"Ako Vašington bude smatrao da time ne može postići svoje ciljeve, postoji opasnost i od nuklearnog rata", rekao je ruski poslanik.

Džabarov smatra da bi se Savet bezbednosti UN trebalo da se umeša da bi sprečio dalju eskalaciju na Bliskom istoku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.