AAA

SVET | 14.01.2020 18:15 > 14.01 18:15

Tramp će prisustvovati forumu u Davosu, iranski zvaničnik otkazao

Iranski ministar spoljnih poslova otkazao je dolazak na Svetski ekonomski forum u Davosu u Švajcarskoj iduće nedelje, pozivajući se na neizvesnost na Bliskom istoku, saopštili su organizatori.

Otkazivanjem se izbegava njegov mogući susret sa visokim američkim zvaničnicima uključujući predsednika SAD Donalda Trampa u vreme kada su odnosi Irana i SAD dostigli novi minimum.
Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende je samo objavio "otkazivanje" dolaska iranskog ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, koji je bio na crnoj listi administracije predsednika Trampa i pre novih tenzija izmedju dve zemlje. Brende nije želeo da objašnjava razloge njegovog nedolaska. 

"Moramo da razumemo otkazivanje u pozadini neizvesnosti u regionu i dogadjaja u Iranu", rekao je Brende novinarima u sedištu Svetskog ekonomskog foruma u Ženevi.

Ukupno se očekuje gotovo 3.000 čelnika iz 118 zemalja na skupu u Davosu koji se održava od 21. do 24. januara. Medju 53 šefova država ili vlada, čije prisustvo je najavljeno, su predsednik Iraka Braham Salih i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i stotine poslovnih lidera i aktivista civilnog društva, kao što je ekološka aktivistkinja Greta Tunberg iz Švedske.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab naglasio je važnost održivog ekonomskog rasta, potrebu za pristojnim radnim mestima i platama, i planovima za stručnu obuku milijardu ljudi širom sveta tokom naredne decenije.

Forum će podstaći partnerske kompanije da postanu ugljenički neutralne. Švab je ukazao na  ekološki projekat zasadjivanja 1.000 milijardi stabala širom sveta do 2030. da pomognu da upiju višak ugljen dioksida u atmosferi.

Švab je rekao da se svet suočava sa vanrednim stanjem i da šansa da se nešto uradi brzo nestaje kada je reč o delovanju za spasavanje životne okoline. On je rekao da će skup ove godine biti mesto za delovanje, a ne za pričanje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.