AAA

SVET | 19.01.2020 23:30 > 19.01 23:30

Desetine ranjene na novim protestima u Iraku


Bezbednosne snage Iraka ranile su danas desetine demonstranata pošto su obnovljeni antivladini protesti ponovo zahvatili Bagdad i jug zemlje, izjavili su aktivisti i zvaničnici.

U sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga u centru Bagdada ranjeno je najmanje 27 osoba. Bezbednosne snage su bacale suzavac i ranile 23 demonstranta koji su odgovorili kamenicama i povredili četiri policajca, izjavili su zvaničnici.
Protesti su danas održani i u četiri provincije na jugu zemlje.

Masovni antivladini protesti izgubili su snagu prethodnih nedelja kada je eskalacija tenzija izmedju SAD i Irana otvorila mogućnost sukoba na iračkoj teritoriji.

Pošto je kriza u regionu splasnula, irački aktivisti su vladi postavili rok od nedelju dana da odgovori na njihove zahteve za dubokim političkim reformama i najavili da će u suprotnom povećati pritisak novim demonstracijama.

Pobuna Iračana počela je 1. oktobra kada su hiljade ljudi izašle na ulice kritikujući raširenu korupciju, loše javne službe i nedostatak radnih mesta. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.