AAA

SVET | 22.01.2020 12:30 > 22.01 12:30

Poljski predsednik Duda optužio Rusiju za istorijske laži uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta


Predsednik Poljske Andžej Duda koji bojkotuje svečano obeležavanje 75. godišnjice oslobadjanja nemačkog nacističkog logora Aušvic-Birkenau u četvrtak u Jerusalimu, optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na toj godišnjici jedan od glavnih govornika, za poststaljinistički revizionizam i naglasio da bi svet trebalo da odaje poštu žrtvama Holokausta na medjunarodni dan sećanja na njih u samom logoru Aušvic Birkenau, 27. januara.

"Želeo bih da to okupljanje bude tamo gde je uvek bilo na taj dan, dakle u nemačkom nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau. To je mesto koje čuvamo da svet nikada ne zaboravi strašnu lekciju, da se nešto tako u istoriji više ne desi. Po mom ubedjenju medju tim barakama, gasnim komorama, medju tim strašnim svedocima Holokausta, kod spomenika koji podseća na žrtve Holokausta, tu smo dužni da odamo poštu žrtvama", kazao je poljski predsednik u intervjuu za državnu izraelsku televiziju Kan.
Rusko-poljski spor oko novije istorije, pre svega okolnosti izbijanja Drugog svetskog rata izbio je svom žestinom sada, uoči 75. godišnjice oslobadjanja najvećeg logor smrti koji je Hitlerova Nemačka podigla u okupiranoj Poljskoj, Aušvic Birkenau. Crvena armija je taj logor oslobodila 27. januara 1945.

Svetski Dan sećanja na žrtve Holokausta prvi put se ove godine medjunarodno obeležava na dva mesta, 23. januara u Jerusalimu forumom u organizaciji izraelskog instituta Jad Vašem i kao i obično 27. januara u samom Aušvicu.

"Jevreji gradjani Poljske predstavljaju najveći deo žrtava Holokausta. U vezi sa tim mogućnost da dobijem reč kao šef poljske države za mene je bilo nešto očigledno i prirodno. Zvanično su nam rekli da je predvidjeno obraćanje saveznika. Mi smo takodje bili saveznici. Poljski vojnici su se takodje borili, kako na istočnom frontu tako i na zapadnom, uvek protiv Nemaca", objasnio je Duda zašto je demonstrativno odbio poziv na godišnjicu u Jerusalimu gde će reč dobiti predsednik Rusije Vladimir Putin a poljski predsednik ne.

Putina je u izjavama prošlog meseca optužio Poljsku da je i ona imala pakt sa Nemačkom pre rata, a ne samo SSSR kontroverzni Pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju sa Nemačkom. Putin je optužio predratnu Poljsku za antisemitizam, nazvavši poljskog predratnog ambasadora u Berlinu antisemitskom svinjom. Potom je poljski predsednik sazvao krizni štab eksperata da se munjevito odgovori na eventualne optužbe ako bi ih Putin ponovio sada u Jerusalimu.

"Predsednik Putin svesno širi istorijske laž. Pokušava na taj način da smanji odgovornost staljinističke Rusije za izbijanje Drugog svetskog rata zajedno sa fašističkom Nemačkom. Verujem da se danas toga stidi", rekao je Duda izraelskoj televiziji, prenose poljski mediji.

U intervjuu koji danas objavljuje Fajnenšel tajms poljski predsednik je naglasio da je njegovo odsustvo iz Jerusalima protest protiv prekrajanja istorije od strane ruskog predsednika.

"Dajmo tome direktno ime, to je ideologija, vrsta poststaljinističkog revizionizma. Neki tvrde da je to propaganda, hibridni rat. Neki stručnjaci tvrde da su to reči za unutrašnju propagandu. Za nas tu nema razlike. Računa se to što se istorijska laž širi po celom svetu. A mi to apsolutno ne možemo da prihvatimo", rekao je poljski predsednik britanskom listu.

Za širenje istorijskih laži ruskog predsednika optužio je i poljski premijer Mateuš Moravjecki u utorak u autorskom članku za Politiko i apelovao da Evropska unija koja se rodila iz pepela Drugog svetskog rata zauzme zajednički stav i odbije lažne teze ruske istorijske propagande.

"To što Rusija nastoji da na Poljsku i druge evropske zemlje prenese odgovornost za saradnju sa nemačkim diktatorom Adolfom Hitlerom podseća na stara vremena. Najnoviji pokušaji da se Poljska prikaže kao krivac a ne kao žrtva nece biti tolerisani. Sada kada svet obeležava oslobodjenje Aušvica Rusija pokušava ponovo da piše istoriju", napisao je poljski premijer.

Mateuš Moravjecki upozorio je da Rusija u toj novoj naraciji krije svoje zločine, napad na Poljsku 17. septembra 1939. godine po tajnom aneksu nemačko-sovjetskog pakta Ribentrop Molotov iz avgusta te godine, takodje okupaciju baltičkih zemalja 1940. godine.

Poljski premijer takodje je optužio SSSR da je mogao da oslobodi koncentracioni logor Aušvic Birkenau čak pola godine ranije, još 1944. godine, kada je Crvena armija bila 200 km od logora i ne dopusti da nacisti pobiju i oteraju u marševe smrti nastojeći da zatru dokaze svog zločina, desetine hiljada preživelih logoraša.

"To nije članak, to je pravo samoubistvo: četiri stranice kojima je premijer Poljske u sebi ubio čoveka", reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan 27. januara u Aušvic Birkenau na Dan sećanja na žrtve Holokausta iako su vojnici Crvene armije oslobodili logor a medju žrtvama logora su bili i sovjetski vojni zarobljenici.

Državni muzej bivšeg nacističkog nemačkog logora Aušvic Birkenau saopštio je da će u obeležavanju 75. godišnjice uzeti učešće 21 državna delegacija na najvišem nivou, na čelu sa šefovima država ili vlada, javlja poljski državni radio.

Kancelarija predsednika Dude ranije je saopštila da će se iz Aušvica na ovu 75. godišinjicu svetu sa porukom da se takve strahote ne smeju više nikad ponoviti zajedno obratiti predsednik Izraela i Poljske.

Za razliku od godišnjice u Jerusalimu gde je centralni deo svečanosti medjunarodni forum svetskih zvaničnika, portparol muzeja u Aušvicu Bartoš Bartizel naglasio je da su 27. januara glavne zvanice preživeli logoraši, njih 200 sa svih strana sveta.

Logor Aušvic Birkenau Nemci su podigli 1940. godine, prvobitno za Poljake, ali su od 1942. godine učinili od njega glavnu fabriku smrti u kojoj su pobili najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda Evrope. Dan kada su sovjetski vojnici logor oslobodili obeležava se u svetu kao Dan sećanja na žrtve Holokausta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.